BiH
13

Počela posmatračka misija OSCE-a: Eksperti će nadzirati registraciju kandidata

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Ured OESC-a za demokratske institucije i ljudska prava (UDILJP) danas je zvanično otvorio izbornu posmatračku misiju za opće izbore u BiH koji će se održati 12. oktobra, javlja Anadolu Agency.

Danas počinje sa radom 11 eksperata lociranih u Sarajevu, a misija će tokom izbora dugoročno angažovati dodatnih 20 eksperata koji će biti raspoređeni na području cijele BiH. Pored njih, 12. oktobra, u promatranje izbornog procesa kratkoročno će biti angažirano 300 dodatnih posmatrača.

"Misija je formirana na poziv Centralne izborne komisije. Promatrači će nadzirati registraciju kandidata, aktivnosti u okviru izborne kampanje, rad izbornih tijela i nadležnih institucija", kazala je Corien Jonker koja predvodi misiju.

Tokom izbornog promatranja, članovi misije održat će susrete sa predstavnicima relevantnih tijela, sa liderima političkih stranaka kao i sa kandidatima i predstavnicima pravosuđa. Također, članovi misije organizovat će i razgovore sa predstavnicima medija, članovima civilnog društva te sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Na današnjoj konferenciji, na kojoj je ozvaničen početak rada misije, napomenuto je kako su izbori 12. oktobra - deseta instanca koju OSCE prati od 1996. godine.

Govoreći o danu održavanja izbora, šefica misije je kazala kako će promatrači pratiti otvaranje biračkih mjesta kao i prebrojavanje glasova.

"Napravit će tabelu putem koje će pratiti rezultate na svim razinama. Dan poslije izbora, UDILJP će izdati saopćenje sa zapažanjima i zaključcima", kazala je.

Na pitanje da li postoje određene informacije o eventualnim nepravilostima na izborima proteklih godina, šefica misije Corien Jonker kazala je kako nisu vršene procjene.

"Ne možemo porediti prošle izbore sa onima koji slijede, jer su to bili lokalni izbori", kazala je Jonker.

Izborna posmatračka misija OSCE/UDILJP-a u BiH djeluje neovisno u okviru svojih specifičnih mandata.