Počela online javna rasprava o preporukama za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava

Klix.ba
20.3.2016. u 18:28
5
5
Počela online javna rasprava o preporukama za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava
5
Počela online javna rasprava o preporukama za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava
Udruženje Pozitivne vrijednosti u okviru projekta " Čitaj, gledaj, reaguj" organizuje online javnu raspravu o Nacrtu preporuka za bolje razumijevanje između medija i tužilaštava u cilju zaštite vladavine zakona i pravne sigurnosti.
Javna rasprava otvorena je do 8. aprila 2016. godine.

Ove preporuke imaju za cilj da, u kontekstu razvoja i unapređenja vladavine zakona i sigurnosti svakog stanovnika BiH, ukažu na potrebu provjere medijskih sadržaja koji ukazuju na nezakonite radnje pojedinaca ili grupa iz političkog života i institucija vlasti u BiH. One nemaju namjeru da na bilo koji način ograničavaju rad tužilaštava ili vrše pritisak, već da pomognu djelovanja i tužilaca i novinara u kontekstu mogućnosti i obaveza koje nalažu i sami zakoni koji regulišu njihov rad, navodi se u pozivu.

Jedan od primjera koji ukazuje na važnost reagiranja tužilaštava je nedavna informacija iz Tužilaštva BiH da će izvršiti provjere medijskih sadržaja o navodnim aferama u kojima je učestvovao aktuelni zastupnik u Parlamentu BiH i bivši predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić. Ova reakcija Tužilaštva BiH je naišla na pozitivan odjek i dobila veliku podršku javnosti.

Nacrt preporuka nastao je na bazi dosadašnjih aktivnosti našeg udruženja na projektu "Čitaj, gledaj, reaguj", a to su razgovori i sastanci sa novinarima, tužiocima, političarima, aktivistima, intervjui i ankete sa stanovnicima BiH. Jedan od naših sagovornika rekao je da "u puno slučajeva mediji pružaju izvanredan materijal i, da su tužilaštva spremna da to procesuiraju i da su kadrovski ekipirana za to - to bi bili skoro gotovi predmeti".

I dok su novinari jedinstveni u ocjeni da njihov rad, ako je profesionalan i cjelovit, može biti dobar osnov za tužioce, tužioci su podijeljeni i jedni kažu da je njima za pokretanje istrage dovoljno da do njih dopre glas, a drugi pak kažu da ne mogu reagovati na medijske sadržaje jer mediji mogu da pišu šta hoće i o kome hoće.

Naša ideja je bila da kroz projekat "Čitaj, gledaj, reaguj" ukažemo na značaj provjere navoda u medijskim sadržajima i na štetu koju prouzrokuju konstantne informacije o korupciji i zloupotrebama koje ne dobiju epilog u pravosuđu. Naime, mediji u BiH pišu o aferama, ali ne pišu o epilogu jer ga nema, navode iz Udruženja Pozitivne vrijednosti.

Oni pozivaju sve zainteresirane, prvenstveno tužioce i novinare, da na portalu Pozitivnih vrijednosti www.vrijednosti.com pročitaju Nacrt preporuka i da im pošalju svoje sugestije i primjedbe kako bi ih zajednički utvrdili i učinili što jasnijim te načinili konačan tekst.

Preporuke isključivo služe da i novinari i tužioci što uspješnije obave svoj posao u interesu istine i opšte sigurnosti svakog stanovnika BiH.

Projekat Čitaj, gledaj, reaguj provodi se uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: