Obezbijeđeno 2,5 miliona eura
0

Počela obnova tvrđave Kastel u Banjoj Luci

SRNA
Za revitalizaciju banjalučke tvrđave Kastel obezbijeđeno je 2,5 miliona eura, potvrdio je danas gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

On je rekao da su ova sredstva obezbijeđena iz IPA fondova, uz pomoć Savjeta ministara BiH i Delegacije EU u BiH.

Gavranović je nakon sastanka povodom početka radova na obnovi dijela tvrđave Kastel "Cjelina devet", rekao da je grad Banja Luka unazad nekoliko godina učinio mnogo na pripremi obnove ovog objekta, te da je samo za tehničku dokumentaciju izdvojeno više od 1,5 miliona KM.

O obnovi Kastela Gavranović je danas razgovarao sa ministrom civilnih poslova BiH Sredojem Novićem, ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Goranom Mutabdžijom i predstavnikom Delegacije EU u BiH Vladimirom Pandurevićem.

"Započinjemo revitalizaciju Cjeline devet tvrđave Kastel, odnosno istorijskog muzeja sa dvorištem, koje će biti obnovljeno u roku od dvije godine. Ovo je vrlo značajan posao, jer je riječ o objektu od velikog kulturno-istorijskog značaja za ovaj prostor", rekao je Gavranović i dodao da je u pripremi studija izvodljivosti i za ostalih osam cjelina.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da će Vlada Republike Srpske podržati sve projekte koji mogu unaprijediti život u Republici Srpskoj, pa tako i obnovu Kastela.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović rekao je da obnova Kastela počinje nakon višegodišnjih napora, a riječ je o tvrđavi koja je jedan od najznačajnijih kulturno-istorijskih spomenika u BiH, regionu i Evropi.

"Dijelimo zadovoljstvo što je EU izdvojila značajna sredstva za revitalizaciju Kastela. Primiče se vrijeme kada ćemo imati još jednu konferenciju, na kojoj će EU dodjeljivati sredstva na nivou regija i mi ćemo i tu kandidovati Kastel. Vjerujem da će izvođači i nadzorni organ uspješno obaviti posao, iako je obnova kulturno-istorijskih spomenika veoma zahtjevan posao", rekao je Nović.

Predstavnik delegacije Evropske unije BiH Vladimir Pandurević je rekao da će obnovom Kastela biti zaokružen ciklus investiranja u obnovu kulturno-istorijskih spomenika u BiH, navodeći da je u toku obnova vijećnica u Sarajevu i Novom Gradu, te starog grada u Stocu.

On je naglasio da će lokalne zajednice morati mnogo više pažnje da posvete ovim spomenicima nakon obnove, odnosno da oni budu kvalitetno iskorišćeni.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske, izvođača radova na Kastelu preduzeće "Porobić" iz Trebinja, te nadzornog organa - banjalučkog Zavoda za izgradnju.