BiH
22

Počela manifestacija "Međunarodni dan arapskog jezika"

FENA
Značaj arapskog jezika, njegove korijene i ulogu sinoć su u Kulturnom centru "Kralj Fahd", istakli ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Eid Al-Thaqafi, direktor Kulturnog centra i ataše za kulturu prof. dr. Khalid Ad-Damigh i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Manifestaciji "Međunarodni dan arapskog jezika" su također prisustvovali izaslanici Kantonalnog ministarstva obrazovanja i nauke, veliki broj stranih ambasadora u Bosni i Hercegovini, prof. dr. Ejup Ganić, ambasador pri Ministarstvu vanjskih poslova Husein Panjeta i mnogi drugi.

Nakon uvodnih riječi, Ad-Damigh je predstavio historiju, ciljeve i ulogu centra „Kralj Abdulah“ iz Saudijske Arabije, a izložbu kaligrafije je otvorio reisu-l-ulema BiH Husein ef. Kavazović.

Održan je i okrugli sto na kojem je razgovarano o trenutnom stanju arapskog jezika u BiH pri čemu je istaknut problem nedostatka nastavnog kadra za arapski jezik, nedostatak adekvatnih udžbenika kao i poteškoće na koje se nailazi prilikom učenja arapskog jezika, kao i unapređenje saradnje između Kulturnog centra „Kralj Fahd“ i profesora arapskog jezika, zvaničnih institucija i nevladinog sektora.

Na okruglom stolu je rečeno da postoji potreba za kursevima konverzacije arapskog jezika u KC „Kralj Fahd“, kao i potreba za održavanjem edukativnih kurseva i seminara za profesore o temi „Savremene metode učenja arapskog jezika“.

Jedan od zaključaka je i nastojanje za uvođenjem arapskog jezika u osnovne škole te novčana stimulacija za profesore od KCKF, kao i formiranje tročlane komisije koja će raditi na realizaciji ovih zaključaka, saopćeno je i KC „Kralj Fahd“.