{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U BiH obilježen Evropski dan jezika

A
26.9.2012. u 14:21
0
0
U BiH obilježen Evropski dan jezika
0
U BiH obilježen Evropski dan jezika
Foto: Anadolija
U okviru obilježavanja Evropskog dana jezika danas je u Sarajevu upriličena promocija jezičkih centara i stranih jezika u Sarajevu.
Koordinator za kulturne aktivnosti u Centru za španski jezik u Sarajevu Mustafa Nikšić, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da su iz ovog centra odlučili svojim prisustvom uveličati ovu manifestaciju i, ujedno, predstaviti španski jezik i kulturu.

"Svake godine se organizira Dan evropskih jezika. Ove godine centralna manifestacija je u Mostaru, ali je jedna manja organizirana i u Sarajevu", rekao je Nikšić.

Asistentica koordinatora za nastavu u Turskom kulturnom centru "Yunus Emre" u Sarajevu Željana Živković istakla je da je cilj današnje manifestacije predstaviti turski jezik, ali i obilježiti Evropski dan jezika.

"Mi predstavljamo kurs turskog jezika, kao i ebru umjetnosti, odnosno tehnike umjetnosti slikanja na vodi", rekla je Živković.

Ona je također istakla da Centar "Yunus Emre" u Sarajevu postoji već tri godine, posjeduje poslovnice od New Yorka do Tokiya, te da trenutno ima 30 centara u svijetu. Centar se u prvom redu bavi jezikom, ali i svim drugim kulturnim aktivnostima koje idu uz to.

"Interesovanje za turski jezik ne opada od samog trenutka otvaranja našeg centra", dodala je Živković.

Učešće na današnjoj manifestaciji su uzeli i predstavnici ostalih centara evropskih jezika u Sarajevu, kao što su Goethe-Institut koji ima za cilj oživljavanje njemačkog jezika, kulture i društva u cijelom svijetu. Ovaj Institut postoji u Sarajevu od 2000. godine, a omogućio je podučavanje više od 8.000 ljudi.

Među učesnicima manifestacije je i Centar "Andre Malraux" koji organizira kurseve francuskog i italijanskog jezika.

Predstavnici francuskog vrtića i osnovne škole CIFS Sarajevo kazali su da im je cilj obrazovati djecu, ekološki osviještene građane u zajedničkom nastojanju za učenjem i sticanjem novih znanja.

U okviru obilježavanja Evropskog dana jezika, danas je upriličen i kulturno-umjetnički program u okviru kojeg su članovi folklornog ansambla "Neretva" iz Jablanice izveli tradicionalni ples koji potiče iz podrčja Crnog mora u Turskoj.

Evropski dan jezika se temelji na inicijativi Vijeća Evrope s ciljem vrednovanja svih jezika i kultura, kao i doprinosa osoba koje posjeduju prednosti višejezičnosti, povećanju individualne višejezičnosti i motivaciji ljudi u Evropi o doživotnom učenju jezika. Pri tome je povećana pozornost na očuvanje bogate baštine 200 evropskih jezika.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: