Dan odluke
103

Počela Konvencija SDA, članovi biraju kandidata za člana Predsjedništva BiH

Piše: Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
(Foto: H. M./Klix.ba)
Članovi Konvencije Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici izabrat će kandidata ove stranke za Predsjedništvo BiH na ovogodišnjim Općim izborima.

Kako je ranije najavljeno, članovi Konvencije SDA birati će između dva potpredsjednika stranke i to Šefika Džaferovića i Safeta Softića. Međutim, ne bi bilo iznenađujuće da se na glasačkim listićima danas nađu i imena nekih drugih funkcionera.

Konvencija SDA je izabrala aklamacijom članove radnog Predsjedništva Konvencije na prijedlog Bakira Izetbegovića. Za predsjednika radnog Predsjedništva izabran je Čedomir Lukić koji je predložio sastav komisija današnje Konvencija.

Članovi Konvencije SDA usvojili su jednoglasno predloženi dnevni red, a verifikaciona komisija Konvencije SDA utvrdila je kako na današnjoj sjednici prisustvuje 207 članova Konvencije SDA, što znači da postoji kvorum.

Potpredsjednik SDA Denis Zvizdić i danas je potvrdio kako neće promijeniti svoju odluku o odustajanja od kandidature za člana Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, ove sedmice od kandidature je odustala i Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA, a koja je u svom pismu za javnost navela da njen zadatak u popravljanju zdravstvenog sistema nije završen i da je njena namjera dalje raditi i doprinositi u tom smislu.

Pravo glasa na sjednici imaju predsjednik SDA Bakir Izetbegović, članovi Glavnog odbora i Predsjedništva SDA, članovi Suda časti i Nadzornog odbora, članovi Predsjedništva Asocijacije mladih, članice Predsjedništva Asocijacije žena, predsjednici općinskih, gradskih, regionalnih i kantonalnih organizacija SDA i zastupnici SDA u zakonodavnim organima države Bosne i Hercegovine i njenih entiteta.