BiH
16

Počela konstituirajuća sjednica Parlamenta FBiH, Selman se odrekao mandata

Piše: J. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Intoniranjem himne BiH u Sarajevu je danas počela konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Novoizabrani zastupnici su položili zakletvu i primili certifikate.

Današnju sjednicu vodi Safet Softić koji će ulogu predsjedavajućeg Parlamenta obnašati do imenovanja novog rukovodstva. Sjednici prisustvuju predstavnici međunarodnih institucija u BiH, domaćih nevladinih organizacija, kao i predstavnici Federalne vlade.

Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije BiH, čestitao je svim zastupnicima na izbornim rezultatima te im poželio mnogo sreće u radu.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

On je potvrdio da se Salko Selman (SDA) odrekao mandata, te dodao da će njegov zahtjev biti obrađen u narednim danima, kao i to da će drugoj osobi biti dodijeljen mandat.

Selman je, kako smo već pisali, novi direktor Razvojne banke FBiH.

Osim njega, mandata se odrekao i Ibrahim Hadžibajrić, a kao zamjenski, mandat je dobila Jasna Duraković-Hadžiomerović.

Hasan Muratović, načelnik Općine Živinice i Rasim Omerović, načelnik Općine Kalesija, nisu se pojavili na današnjoj sjednici Parlamenta.

SDA u novom sazivu Parlamenta FBiH ima najviše mandata, 29, slijedi SBB sa 16 mandata te Demokratska fronta sa 14.

Koaliciju HDZBiH, HSS, HKDUBiH, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg-Bosne predstavljat će 12 zastupnika, koliko ima i SDP.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

BPS ima četiri zastupnika, Stranka za BiH ima tri zastupnika, A-SDA dva zastupnika, Naša stranka jednog i Laburistička stranka jednu zastupnicu.