Korištenje novih tehnologija
0

Počela konferencija POINT, predstavljen portal newstrust.net

Sarajevo-x.com
Predsjednik Udruženja građana "Zašto ne", Darko Brkan danas je u Sarajevu otvorio POINT regionalnu konferenciju organizacija civilnog društva iz sedam država jugoistočne Evrope, koje se bave korištenjem novih tehnologija u svom radu.

"Posljednjih godina u BiH rapidno raste primjena novih tehnologija i zato je pravi trenutak za održavanje konferencije o političkoj odgovornost i novim tehnologijama. Vrijeme je da natjeramo predstavnike vlasti da počnu razmišljati šta se sve koristi u ostatku svijeta, a što možemo primijeniti u BiH", istakao je Feni Brkan.

Baveći se pitanjima odgovornosti aktera političkog života s Elenom Ignatovom iz Metamorphosis fondacije i Markom Živkovićem, članom organizacije CRTA, Brkan je realizovao projekt Istinomjera u BiH, Srbiji i Makedoniji, o kojima će više pričati na prezentaciji „Mjerenje istine na Balkanu“.

POINT će se zasnivati na pet glavnih tema, praćenje rada vlasti i zagovaranje, otvorenost vlasti i javnih podataka, izbori i izborni proces, edukacija, informiranje i trening te mobilizacija i organizovanje.

U okviru današnjeg programa, predstavljen je jedan od najboljih portala na svijetu www.newstrust.net, koji omogućava korisnicima da nađu kredibilan i dobar medijski sadržaj na različite teme.

Značaju ove konferencije svakako će doprinijeti predavanja svjetskih stručnjaka. Tako će Julius van der Laar, njemački ekspert za političke kampanje i socijalne medije, govoriti o novim tendencijama u socijalnim kampanjama, dok će jedna od najutjecajnijih žena u svijetu tehnologije, Ellen Miller, prezentirati rad Sunlight fondacije na kreiranju odgovornosti i transparentnosti u američkoj politici.