Velike ambicije
64

Počela konferencija Panevropske unije BiH: Sve zemlje u Evropi trebaju biti dio velike porodice

S.H.P.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Međunarodna konferencija na temu "Izazovi Evropske unije i proces proširenja" otvorena je večeras u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu. Ovu konferenciju su organizirali Panevropska unija BiH i Fondacija Konrad Adenauer.

Predsjednik Panevropske unije Bosne i Hercegovine Osman Topčagić na otvaranju je kazao kako je ovo pravi trenutak za organiziranje ovakve konferencije jer se dešava u vrijeme kada se formira Evropska komisija, ali i u vrijeme goruće potrebe da se formiraju organi vlasti u BiH nakon izbora koji su održani prije skoro godinu dana.

"Tražimo način kako da sve ono što postoji kao dobra praksa u Evropskoj uniji možemo koristiti i prenijeti kod nas i pokrenuti proces koji podržan od svih političkih aktera, ali na jedan način stoji kao talac svih onih partikularnih interesa koji su iskazani i zastupaju se u pregovorima u formiranju organa vlasti", istakao je Osman Topčagić.

Predsjednik Međunarodne panevropske unije Alain Terrenoire kazao je kako je cilj ove unije da sve zemlje Evrope budu dio jedne velike porodice.

"Ako sve zemlje uključujući i jugoistok Evrope, samim tim i BiH budu dio EU tek tada ćemo moći reći da imamo Panevropu sa svojim vanjskim granicama i na taj način ćemo svim Evropljanima dati geografsku vidljivost kontinenta. Ja sam od onih koji favoriziraju ovaj skup i ovo ukupljanje međutim kriterijimi su teški u ovoj političkoj situaciji. S druge strane imamo potrebu da se afirmiramo kao Evropa za sebe same i ostatak svijeta", kazao je Terrenoire.

Dodao je i kako je svijet postao kompliciran i opasan, te da zbog toga moramo izlaći iz jedne slabe Evrope da bismo mogli konstruisati jaku Evropu što je uvijek i bila ambicija Panevrope.

Govornici na konferenciji bit će predstavnici institucija BiH i EU, panevropskih organizacija iz cijele Evrope i eksperti iz oblasti evropskih integracija. Konferencija će trajati 29. septembara 2019. godine.