Bira se načelnik
7

Počela kampanja u Ustikolini: Pravo glasa ima 1.605 birača, u utrci četiri kandidata

E. A.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
U općini Foča u FBiH i zvanično je počela kampanja za prijevremene izbore za načelnika koji će biti održani 11.aprila. U utrci su četiri kandidata: Mensura Karahodža i Mujo Sofradžija, nezavisni kandidati, Mesud Borović, kandidat SDA i Mensad Arnaut iz koalicije NBL – A-SDA “Zajedno za Ustikolinu”.

“Prema podacima CIK-a BiH pravo glasa ima 1.605 birača, od kojih 1.561 redovni, 31 za glasanje u odsustvu i 13 putem pošte", kaže Amela Kunovac, predsjednica OIK-a Foča u FBIH.

Ona je pojasnila da su do sada završena imenovanja redovnih biračkih odbora kao i mobilnih timova, redovnog za birače koji su zbog starosti i bolesti spriječeni doći na biračka mjesta i Covid mobilnog tima putem kojeg će svoje pravo moći ostvariti birači koji će na dan izbora biti pozitivni na Covid odnosno u izolaciji.

“Završene su aktivnosti na evidenciji i prikupljanju imena birača koji će svoje biračko pravo ostvariti putem mobilnih timova, što je bila zahtjevna aktivnost tokom koje smo morali ići na teren i uzeti veliki broj izjava od tih osoba. U ovom izbornom ciklusu je taj broj značajno povećan i putem redovnog mobilnog tima glasat će 101 prijavljeni birač”, kaže Kunovac.

Zbog povećanog broja birača, do kraja ove sedmice bit će formiran još jedan redovan mobilni tim, tako da će građani moći glasati putem ukupno tri mobilna tima i na tri redovna biračka mjesta, dva u OŠ Ustikolina i jednom u područnoj školi u Jabuci.

Podsjetimo da se 11. aprila održavaju ponovoljeni lokalni izbori i u Travniku.