BiH
0

Počela kampanja "Prevencijom do zdravlja žena"

FENA
Udruga žena "Novi pogled" iz Mostara pokrenula je danas kampanju pod nazivom "Prevencijom do zdravlja žena", koja ima za cilj povećanje svijesti žena o raku dojke. Na konferenciji za novinare te udruge istaknuta je važnost samopregleda žene, što je prvi korak u pravodobnom otkrivanja raka dojke, koji je tada u 90 posto slučajeva izlječiv.

Članice udruge kazali su kako svaka žena može odvojiti 5 minuta mjesečno da se sama pregleda te da svaka promjena ne znači karcinom jer postoje mnoge druge bolesti dojke. Samopregled treba obaviti pet do deset dana nakon prestanku menstruacije jer tad dojke nisu natečene i lakše se otkrivaju promjene njihovih oblika, veličine eventualnih kvržica.

Na konferenciji je naglašeno da karcinom dojke nema primarnu prevenciju kao što ima veliki broj oboljenja kardiovaskularnog sistema i da svaka žena također, radi prevencije raka dojke redovito mora odlaziti na klinički pregled, ultrazvuk i mamografiju.

Na konferenciji je istaknuto kako u "sretnim" društvima postoje od države vođeni planski pregledi dojke, no da u BiH, nažalost, ne postoje takvi programi i neće ih zadugo ni biti jer ni država ni društvo nisu tako organizirani da je moguće te programe provesti, pa je zbog toga jako važna aktivnost nevladinog sektora.

Članice udruge "Novi pogled" zahvalile su na konferenciji Hypo Banci, zatim štampariji Logotip iz Širokog Brijega, koja je odštampala 5 000 letaka za kampanju, a koji će biti podjeljeni po svim županijma.

Zahvala je upućena i predstavnicima gradske uprave, predstavnicima županijskog ministarstva zdravstva i Zavodu za zdravstveno osiguranje od kojih udruga Novi pogled ima kontinuiranu pomoć.

Inače, udruga "Novi pogled" organizacija je koja pruža pomoć ženama oboljelim od raka dojke, i to za vrijeme liječenja i nakon što ono završi. Trenutno u udruzi "Novi pogled" ima 150 aktivnih članica.

Sve informacije o ovoj udruzi mogu se dobiti na broj telefona 036 331 235 ili na e-mail adresu: [email protected]. Također, postoji SOS linija za pružanje informacija i pomoći, gdje se besplatni poziv mogu uputiti na broj 080 02 02 10.