Prva dionica puta
272

Počela izgradnja dijela Prve transverzale u Sarajevu, vlasti poručile da je ovo historijski dan

Dž. L.
Izgradnja drugog dijela Prve transverzale u Sarajevu, na raskrnici ulica Halida Kajtaza i Kranjčevićeva, danas je zvanično počela, što je ispratila i delegacija Kantona Sarajevo.
V.d. premijer KS Anis Krivić, predstavnici općina Centar i Novo Sarajevo, kao i Direkcije za puteve KS posjetilli su gradilište gdje su s izvođačima radova i građevinarima razgovarali o napretku izgradnje.
Delegacija KS obišla radove (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Delegacija KS obišla radove (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Krivić, koji inače obnaša i funkciju ministra obrazovanja KS, istakao je kako je iznimno sretan što je prisustvovao početku izgradnje prvog dijela Prve transverzale.

"Sretan sam zbog građana Kantona Sarajevo. S druge strane, nesretan sam što premijer Mario Nenadić danas nije tu s nama. Veliki napori su učinjeni na izgradnji ove dionice puta. Od 1985. godine se govori o ovom projektu te stoga možemo reći da danas prisustvujemo historijskom danu. Nadamo se da će budućnost pokazati koliko je ovaj projekt zaista značajan za sve građane KS", kazao je Krivić.

Izgradnja prve dionice puta (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Izgradnja prve dionice puta (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić dodao je kako je izgradnja Prve transverzale mogla ići brže, ali je zadovoljak da je ikako pokrenuta.

"Nastavljamo i dalje intenzivno rješavati imovinsko-pravne odnose. Sljedeća dionica na koju ćemo se fokusirati jeste rješavanje imovinsko-pravnih donosa na poziciji Pennyja i široj poziciji benzinske pumpe El Tarik Oil", rekao je Ajnadžić.

Radovi na raskrnici ulica Halida Kajtaza i Kranjčevićeva (Foto: D. Ć./Klix.ba)
Radovi na raskrnici ulica Halida Kajtaza i Kranjčevićeva (Foto: D. Ć./Klix.ba)

Njegov kolega, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo istakao je kako je ovo veliki iskorak za KS.

"Moram čestitati ovoj vladi koja je našla i snage i pameti, te prepoznala kompletnu problematiku oko izgradnje ove dionice i pokrenula stvari s mrtve tačke", istakao je Koldžo.

I pored velikog zadovoljstva zbog početka realizacije višedecenijskog projekta, delegacija Kantona Sarajevo zaključila je svoju posjetu porukom da će sigurno i dalje biti određenih poteškoća pri izgradnji ove trase puta.

Treba napomenuti da su radovi na Prvoj transverzali na dužini od 1.200 metara iza naselja Šip zapravo počeli još u januaru 2019. godine. Ugovor je tada potpisan na 18 mjeseci što bi kraj radova smjestio u jun 2020.

Dakle, postoji trasa Prve transverzale koja je do sada trebala biti završena.