Sarajevo
184

Počela izgradnja osnovne škole na Šipu za 500 djece

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Deset mjeseci nakon što je položen kamen temeljac u sarajevskom naselju Šip počeli su radovi na izgradnji objekta osnovne škole. Škola će imati devet učionica, sportsku dvoranu, tri radionice, biblioteku i sve ono što je potrebno jednoj obrazovnoj ustanovi.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić kazao je kako je ovo jedan od najvažnijih projekata koje je najavio u svom programu te da je vrlo sretan što je počela njegova realizacija.

"Bilo je skeptičnih osoba koje su govorile da je ovo politički nastup, obećanje samo radi glasanja i sl. To nam nije bila namjera. Danas počinjemo radove i sredstva u iznosu od 5,9 miliona KM su planirana kroz tri budžetske godine, ali se mi nadamo da ćemo ovaj hram obrazovanja izgraditi za kraće vrijeme. Ulaganje u obrazovanje nije trošak, već investicija koja se vraća trostruko", kazao je Ajnadžić.

Najavio je kako će uskoro biti sanirano klizište iza porodilišta Jezero, izmještanje Alipašine ulice i gradnja kružnog toka na Šipu.

Premijer KS Elmedin Konaković kazao je kako je prije 10-ak godina bio vijećnik ove općine kada se rodila ideja za izgradnju škole na Šipu.

"Ovo naselje se razvija u lijepi, urbani dio grada. Ubrzo ćemo našu lijepu dječicu smjestiti u jedan moderan objekt i nećemo brinuti svaki dan kako će kombijima doći do nekih okolnih škola i nazad kući", istakao je Konaković.

Zastupnik u Skupštini KS i stanovnik ovog naselja Kemal Ademović zahvalio se vlastima što su prepoznale potrebu naselja Šip za školom kazavši kako u njemu živi više od 7.000 stanovnika, od kojih je više od 500 djece.

"Nisu svi bili za to da se izgradi škola i postojala je skepsa da vlada bijela kuga. Ova mjesna zajednica nema problema s tim, doseljavaju se mladi bračni parovi i stalno se grade nove stambene jedinice. Ova škola je vrlo bitna jer anketom je utvrđeno da djeca odavde pohađaju 12 osnovnih škola", rekao je Ademović.

Projekt će zajednički finansirati Kanton Sarajevo i Općina Centar, a već sada je osigurano 50 posto sredstava za izgradnju.