Ulica Salih-bega Kuljuha
0

Počela gradnja zgrade socijalnog stanovanja u Goraždu, krov nad glavom za 24 porodice

E. A.
Muhamed Terović iz Goražda nakon 25 godina boravka u baraci u ulici Salih-bega Kuljuha u Goraždu konačno će dobiti krov nad glavom. Polaganjem kamena temeljca u ovom je naselju ozvaničen početak gradnje zgrade socijalnog stanovanja u okviru projekta zatvaranja kolektivnih centara.

Na taj način bit će obezbijeđene 24 stambene jedinice za socijalno ugrožene i raseljene porodice iz Goražda.

''U ovom kolektivnom centru sam živio 25 godina i gradnja ove zgrade znači mi mnogo, jer su barake od špere, a sada ćemo dobiti zidanu zgradu", kaže Muhamed.

Gradska uprava je osigurala parcelu, potrebnu dokumentaciju i komunalne priključke za njenu izgradnju.

"Gradnjom ove zgrade bit će zatvoren kolektivni centar u ulici Salih bega Kuljuha gdje su naši sugrađani živjeli u teškim uslovima u ovim barakama. Uskoro očekujemo i početak gradnje tri nove zgrade, jednu na Splavištu, dvije u naselju Rasadnik u koje će biti useljene osobe iz kolektivnih cenatara Balkan 1 i Belvedere", izjavio je ovom prilikom Muhamed Ramović, gradonačelnik Goražda.

On je dodao da predstoji zatvaranje još četiri kolektivna centra, dok je na području BPK-a Goražde u okviru Projekta CEB II odobreno oko 17 milona KM za zatvaranje kolektivnih centara.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH Miloš Lučić ističe da je ovo važan dan za porodice koje žive u kolektivnim centrima.

"Ovo je važan dan za porodice koje će konačno dobiti krov nad glavom. U pitanju je izgradnja zgrade za 24 porodice koja se implementira u okviru Projekta CEB II - zatvaranje kolktivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe. Što se tiče ovog projekta cilj nam je da zatvorimo sve kolektivne centre u BiH i nadam se da ćemo to uspjeti do 2022. godine",, kazao je Lučić.

U BPK Goražde u okviru Projekta CEB II realizira se ukupno devet podprojekata, od čega u Goraždu sedam i po jedan u općinama Pale u FBiH i Foča FBiH. Planirana je sanacija i izgradnja ukupno 218 stambenih jedinica ukupne vrijednosti 8,5 miliona eura, od čega je kreditno zaduženje pet miliona eura, a ostatak sredstava učešće lokalnih zajednica.

U okviru Projekta CEB II, na području Federacije BiH planirana je realizacija ukupno 49 podprojekata u 29 lokalnih zajednica, u kojim će biti izgrađeno ili sanirano 1.450 stambenih jedinica za 4.350 korisnika iz kategorije raseljenih ili osoba u stanju socijalne potrebe.

Kreditno zaduženje Federacije BiH iznosi gotovo 80 miliona KM. Ukupna vrijednost projekta za BiH je gotovo 120 miliona KM, koji se finansira kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Europe, a vodeća institucija projekta je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok ga provode resorna entitetska ministarstva, kantonalna ministarstva/uprave, općinske i gradske vlasti.