Uljepšavanje grada
129

Počela akcija proljetnog čišćenja Kantona Sarajevo: Prva na redu Općina Stari Grad

B. T.
Premijer Forto i ministri prisustvovali početku akcije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Akcija počela na Darivi (Foto: I. Š./Klix.ba)
Proljetna akcija čišćenja Kantona Sarajevo počela je danas i trajat će do 19. juna. Prva na redu je Općina Stari Grad, a početku akcije na Darivi prisustvovali su premijer Edin Forto te nekoliko ministara u Vladi KS.

"Ove godine sa javnih površina uklonit ćemo sva napuštena, neregistrirana vozila, sve olupine. Pozivam građane, ako su vlasnici takvih vozila, da ih sami uklone, jer ćemo ih mi ukloniti, još ćemo izdati kaznu", najavio je Forto.

U toku akcije planirano je ručno i mašinsko čišćenje, uklanjanje divljih deponija, pranje, dezinfekcija opravka kontejnera i zamjena dotrajalih posuda za otpad, te pranje javnih površina.

Organizacijom proljetne akcije čišćenja i ove godine, Vlada Kantona Sarajevo i u otežanim okolnostima epidemije želi napraviti iskorake u cilju stvaranja ljepšeg okruženja za život u Kantonu Sarajevo, a akcija čišćenja i uređenja Kantona je svakako jedna od njih.

U odnosu na prethodne godine, ova akcija će biti organizirana u koordinaciji sa općinama, čime će se postići bolji rezultati, računajući na sinergijski efekat zbog učešća lokalnih zajednica i njihove infrastrukture.