BiH
0

Pobjednici "Trke za Evropu" u Sarajevu su Darko Živanović i Biljana Cvijanović

Piše: E. G.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Pobjednici danas održane "Trke za Evropu" u Sarajevu su Darko Živanović (Srbija) u muškoj konkurenciji i Biljana Cvijanović (BiH) u ženskoj. Živanović je četiri kilometra istrčao za 11 minuta i jednu sekundu, Cvijanović za 11 minuta i 26 sekundi.

Više od 200 odraslih osoba je uzelo učešće na ovoj trci od četiri kilometra i oko 100 djece koji su trčali od BBI centra do Vječne vatre i nazad.

"Najmasovniji odaziv od svih grupa i organizacija je imala škola trčanja Klix, svih 30 polaznika je startalo, ali i završilo trku, tako da je to mali sportski podvig za nas. Prva im je trka, bili su vrlo uzbuđeni i odlično je prošlo. Naši polaznici su veoma zadovoljni i već se raspituju kada ćemo ići na neku drugu trku", kazao je za Klix.ba Erol Mujanović, jedan od trenera ove škole.

Na trci je učestvovalo i nekoliko elitnih trkača, prije svega iz Srbije. Učesnici ističu da je trka bila izuzetno uspješna bez obzira na kišu koja je jutros padala u glavnom gradu BiH.

Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić je jutros dala znak za početak ove tradicionalne sportske manifestacije kojom Delegacija EU završava obilježavanje 9. maja, Dana Evrope u BiH.

Trci je prisustvovao i šef Delegacije EU Peter Sorensen. Na pitanje novinara kako BiH "stoji u svojoj trci za Evropu", Sorensen je rekao da se ove godine BiH nije brzo kretala, te da su je zemlje regiona prestigle na tom putu.

"Znamo šta treba da radimo ovdje, samo je potrebno malo volje da se to učini. Dakle, ako ima volje, to će biti obavljeno i takva je situacija u ovom trenutku što se tiče evropskog puta", dodao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, u "trci" za Evropu mnogi trebaju još trenirati, poput civilnog društva, medija i političara.