Uoči Skupštine KS
21

Po Sarajevu dijeljeni leci s porukom da nema razlike između ambicija SDA i Konakovića

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Građani Sarajeva danas su u svojim poštanskim sandučićima mogli pronaći letke koji tematiziraju današnju sjednicu Skupštine KS, a kojima se ukazuje na to kako nema razlike između ambicija SDA i premijera Elmedina Konakovića.

U navodima neformalne organizacije "Jedan grad, jedna borba" navodi se kako su i Konaković i SDA glasali za pokušaj zatvaranja Opće bolnice 2015. godine, reformu zdravstva, štednju novca na školstvu i nauci te imenovanje stranačkih pijuna za direktore javnih preduzeća.

Iz grupe ističu da su i Konaković i SDA izdvojili samo 1.000 KM za obnovu uništene vodovodne mreže, što je dovelo do kolapsa. Krive ih za skraćivanje esencijalne liste lijekova, nelegalne radnje u prihvatilištu za pse, podršku direktorici KCUS-a te trošenje miliona KM, novca građana, za izgradnju "propalog ski-centra Bjelašnica-Igman".

Kada je riječ o navodima da je izvještaj o radu KJKP ZOI'84 bila kap koja je prelila čašu i dovela do razdvajanja Konakovića i SDA, iz grupe "Jedan grad, jedna borba" navode kako su se oni godinama pa i decenijama slagali u bratskom izvlačenju novca iz tog preduzeća. Ističu da je konflikt između SDA i Konakovića ima samo veze s tim ko će imati kontrolu nad direktorom javnog preduzeća koje će se rasparčati.

Naglašavaju kako ne postoji politički sukob između SDA, SBB-a, BOSS-a, BPS-a, Konakovića i nezavisnih zastupnika i da Sarajevo koriste kao poligon za betoniranje i nepotrebnu gradnju, mešetarenje nekretninama, rasprodaju i eksploataciju javnih dobara te isisavanje novca iz budžeta.

Iz grupe "Jedan grad, jedna borba" predlažu da se momentalno obustavi i davanje saglasnosti na privatne ili javno-privatne građevinske zahvate, stavljanje van snage nedavno usvojenih izmjena Prostornog plana skrojenog po mjeri SDA-ovih građevinskih lobija, obustavljanje ušteda za školstvo, obustava reforme zdravstva, te revizija kvaliteta usluga KCUS-a.

Također, navode da je potrebno svima osigurati jednaku i punu zdravstvenu zaštitu te uvođenje ustavne zaštite vode, izvora i vodovodne mreže od privatizacije.

Traže i povlačenje Nacrta zakona o birou za nezaposlene i moratorij na koncesije i javno-privatna partnerstva.

Smatraju da hitno treba uvesti mehanizme zaštite radništva u trgovinskom i uslužnom sektoru te izvršiti nabavku novih vozila za javni gradski prijevoz.