BiH
125

Po naredbi Tužilaštva BiH SIPA provjerava Nikolu Špirića

Piše: Er. M.
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je vršiti provjere o navodnim kriminalnim aktivnostima zastupnika SNSD-a u Parlamentu BiH Nikole Špirića, potvrđeno nam je u Tužilaštvu BiH.

"Na temelju medijskih članaka formiran je predmet i naređeno je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se izvrše provjere", rekao je za Klix.ba glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić. On ističe kako nije pokrenuta istraga već da se u ovom slučaju radi o provjerama.

Grubešić je kazao kako se provjere odnose na nekretninu Nikole Špirića u inostranstvu. Kako nezvanično saznajemo, pravosudni organi navodno se interesuju za Špirićev stan u Beču čija je vrijednost 400.000 maraka, a koji je kupio dok je obnašao dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. U kartonu iz 2014. godine uoči izbora u BiH, Špirić je ovaj podatak izostavio.

Podsjećamo, zastupnik SNSD-a je 2009. godine umiješan u aferu "Audi" kojom je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM. Šprić je posljednjih godina povezivan i sa krupnim aferama na osnovu iskaza Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji za Šprića tvrdi da je upleten u nekoliko krupnih afera kojim je budžet BiH oštećen za više miliona KM.

Prošle godine mediji su tvrdili da je Špirić, dok je obnašao funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, dobio oko 2,5 miliona KM mita od brata vlasnika tvornice Studen-agrana. Tvrdili su da je Špirić ovu šećeranu oslobodio od carine prilikom uvoza šećera u BiH. Za šest godina ovoj firmi ostalo je, prema tvrdnjama medija, oko 60 miliona KM samo na ime neplaćanja carine.