BiH
1

Po hitnom postupku usvojena Ekonomska politika RS-a za 2014.

FENA
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: Arhiv/SRNA)
Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini je danas usvojena Ekonomska politika RS-a za 2014. godinu, po hitnom postupku.

Posebnoj sjednici parlamenta nisu prisustvovali poslanici opozicije, koji su na početku današnjeg zasjedanja skinuli skupštinske mikrofone i predali ih predsjedniku parlamenta Igoru Radojičuću, a zatim napustili skupštinsku salu.

Podršku Ekonomskoj politici dalo je 48 poslanika, niko nije bio protiv, a suzdržana su bila dva parlamentarca.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je u završnjoj riječi izrazila uvjerenje da će realizirati najavljene mjere iz Ekonomske politike te naglasila da je veoma važno da RS neće povećavati poreze, dok će neporezivi dio place biti 200 KM.

Ciljevi iz tog dokumenta su povećanje privredne aktivnosti, odnosno rast BDP-a, a s tim u vezi i očuvanje postojećih radnih mjesta i dodatno zapošljavanje.

To što opozicija nije učestvovala u raspravi, ona smatra, kako je rekla, u jednu ruku kao vid podrške tom dokumentu.

Tokom današnjeg zasjedanja usvojene su i ostale razmatrane tačke, odluke o kratkoročnom zaduživanju RS-a emisijom trezorskih zapisa u ovoj i narednoj godini, te Zakon o izmjenama Zakona o porezu na dohodak - po hitnom postupku i Odluka o prihvatanju zaduženja RS-a prema Evropskoj investicionoj banci (EIB ) po Projektu izgradnja auto - puta Banja Luka – Doboj.

Nakon glasanja o ovim tačkama okončano je dvodnevno posebno zasjedanje entitetskog parlamenta.