{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Po 2.500 KM najboljim studentima

F
14.1.2011. u 12:52
0
61
Po 2.500 KM najboljim studentima
0
Ministrica obrazovanja i nauke FBiH Meliha Alić danas je na prigodnoj svečanosti u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu uručila stipendije talentiranim studentima s područja Federacije BiH, koje su kao najbolje predložile visokoškolske ustanove.
Riječ je o 65 studenata, od kojih je deset Roma i 16 studenata s invaliditetom s područja FBiH. Svi su morali ispuniti uvjete raspisanog konkursa Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Vrijednost stipendija je 2.500 KM po studentu, te po 2.000 KM za studente Rome i s invaliditetom.

Ministrica Alić je u prigodnom obraćanju studentima kazala da je cilj podstaknuti mlade ljude na kontinuirano učenje, te pružiti mogućnost jednakog školovanja svoj djeci.

Ona je ujedno izrazila i razočarenje činjenicom da se više od 50 posto visokoškolskih institucija nije odazvalo na konkurs ministarstva, iako su podjednaku mogućnost apliciranja imali i državni i privatni fakulteti.

Naglasila je da danas dodijeljene stipendije spadaju u kategoriju 2.000 stipendija koje je ovo Ministarstvo osiguralo u posljednje dvije godine u okviru redovnog programa podrške školovanju nadarenih studenata.

"Biti čovjek znači biti nagrađen znanjem koje nas oplemenjuje u velikom mozaiku ljudskih sudbina. Nije važno da li ste iste boje kože ili vjere, već da imate zajedničku želju da znanjem gradite puteve budućnosti", poručila je ona strudentima.

Kratkim je obraćanjem studente pozdravio i čestitao im na uspjehu prorektor za naučnoistraživački rad Univerziteta u Sarajevu Hazim Bašić, zaželivši im da u daljem sticanju znanja ne izgube snagu i motivaciju.

"Sve što ste naučili, sami ste to postigli. Sticanje znanja je utrka na duge staze", kazao je on.

Ukupna ulaganja Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke u podršku školovanja studenata po različitim kategorijama od 2007. do 2010. godine iznosi oko sedam miliona KM.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: