|

Po 1.000 KM godišnje da nijedan student ne ode iz zemlje

Po 1.000 KM godišnje da nijedan student ne ode iz zemlje
0
F
FENA
3.2.2011. u 15:25
34
komentara
0

dijeljenja
1/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
2/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
3/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
4/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
5/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
6/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
7/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
8/8 Foto: Jasenko Korjenić/Sarajevo-x.com
Predstavnici Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" danas su u Sarajevu, uz prigodnu svečanost, potpisali sa studentima ugovore o dodjeli Napretkovih stipendija i potpora za ovu akademsku godinu.
Središnja uprava "Napretka" ove je godine dodijelila 38 stipendija i potpora, od toga 25 stipendija i 13 potpora. Visina stipendija je 1.000 KM godišnje, odnosno 500 KM za potpore, za šta je "Napredak" izdvojio 31.500 KM.

Predsjednik HKD "Napredak" Franjo Topić čestitao je svim studentima koji su potpisali ugovore, uz ocjenu da su na konkurs pristigle 152 prijave. On je naglasio da je Središnja uprava ove godine donijela odluku da dodijeli stipendije samo prošlogodišnjim stipendistima koji su zadovoljili sve propisane uvjete.

"Razlog toj odluci je što smo pokrenuli osnivanje Vrhbosanskog sveučilišta te sada sredstva usmjeravamo za tu namjenu. Osnovni cilj ovog društva u stipendiranju studenata jeste da oni ostanu u BiH. 'Napredak' nije pomogao nikada nijednom studentu da trajno ode iz ove zemlje jer smatramo da ovdje ima života", istakao je Topić.

Najveći broj stipendista dolazi iz Sarajeva i s Muzičke akademije, ali su stipendije dobili i studenti iz Hrvatske.

Stipendije i potpore dodjeljuju se u skladu s Pravilnikom i bodovnim sistemom Napretkovog fonda za stipendiranje "Ivo Andrić - Vladimir Prelog".
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...