Koncertni spektakl
0

Hanka, Halid, Bebek, Kićo i ostali za "Napredak"

Piše: A. Panjeta
Sa press konferencije (Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Hanka Paldum, Kićo Slabinac, Kemal Monteno, Željko Bebek, Tereza Kesovija... samo su neka od velikih domaćih i regionalnih zvijezda koje će sutra (utorak) u dvorani "Mirza Delibašić" nastupiti na velikom koncertnom spektaklu "20 godina s vama".

Predsjednik "Napretka", prof. dr. Franjo Topić, pozvao je građane da dolaskom na koncert na kojem će nastupiti veliki broj zvijezda iz BiH i Hrvatske podrže osnivanje Fonda za sveučilište i stipendiranje.

"U stalnoj brizi za dobro čovjeka i uviđajući veliku potrebu, Napredak je odlučio, zajedno s Vrhbosanskom nadbiskupijom i franjevačkom provincijom Bosne srebrne, osnovati Vrhbosansko sveučilište za Europu. U tu svrhu donesena je odluka o osnivanju jedinstvene Napretkove zaklade za sveučilište i stipendiranje. Nema nitko dobru budućnost bez obrazovanih i dobrih ljudi", kazao je Topić, te dodao kako će sveučilište biti osnovano već naredne godine i da je to ogroman poduhvat za znanje u kojem će biti potrebna sva podrška.

Topić je podsjetio kako je "Napredak", koji je osnovan 1902, pa ukinut 1949. i reosnovan 1990, u vrijeme svog postojanja u proteklih 20 godina stipendirao više od 2.000 studenata, a u periodu do ukidanja stipendirao i velikane kakvi su nobelovci Ivo Andrić i Vladimir Prelog, kao i pisca Edhema Mulabdića i brojne druge poznate slikare, pjesnike, naučnike...

Za scenografiju koncerta pobrinut će se Hrvatska-radio televizija, koja je koncert uvrstila u dugogodišnji serijal "Lijepom našom", u okviru kojeg su osim brojnih gradova Hrvatske posjetili i Beč te Suboticu.

"Emisija će biti emitirana i na BHT-u, na njenom snimanju ćemo nakon toliko vremena ponovno surađivati i mislim da je posebna dimenzija ovog događaja upravo ta suradnja dvaju televizija, koja je prije bila veoma razvijena", kazao je Branko Uvodić, urednik i voditelj serijala "Lijepom našom", podsjetivši da je osim gostovanja velikih zvijezda, posebnost koncerta i u njegovanju narodnih običaja, te podrške kultuno-umjetničkim društvima koja će prikazati plesove Hrvatske, BiH i regije.

Pres-konferenciji je u ime izvođača prisustvovao Željko Bebek, koji je Topiću zahvalio na pozivu, te obećao da će svi oni dati sve od sebe da naprave vrhunski spektakl i ne razočaraju sve koji dođu. Izvođači za nastup neće uzeti honorar, kao dio podrške sveučilištu i fondu za stipendiranje.

Osim ranije spomenutih, na koncertu će nastupiti i Marija Šestić, Zlatko Pejaković, Duško Kuliš, Đani Stipaničev, Josip Pejaković, Ivan Mikulić, Ivica Šarić, orkestar RTVBiH, klapa "Hrvoje" i "Napretkove" folklorno-muzičke grupe iz Odžaka, Knina, Kreševa, Mostara, Bihaća, Sarajeva...

Svi koji ne stignu na koncert ili nisu u stanju biti veliki donatori, a žele pomoći sveučilište i fond za stipendiranje, mogu nazvati i telefone 090 290 032 i donirati 1,10 KM iz mreže BH Telecoma, 2,34 KM 092 890 893 ili slanjem SMS poruke na 063 888 42, dok će se iz Hrvatske moći donirati 3,69 kune pozivom na 060 888 999. Telefoni će biti prikazani tokom emitovanja emisija na HRT i BHT.