{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plenum svih plenuma: Građani danas ispred Vlade FBiH

9.4.2014. u 08:06
71
55
Plenum svih plenuma: Građani danas ispred Vlade FBiH
71
Plenum svih plenuma: Građani danas ispred Vlade FBiH
Demonstranti koji više od dva mjeseca traže svoja prava na ulicama nekoliko bh. gradova održat će u srijedu, 9. aprila Plenum svih plenuma FBiH ispred zgrade Vlade FBiH u 14:00 sati. Njihov prvi zahtjev jeste smjena Vlade Federacije BiH.
Demonstranti i učesnici plenuma iz više bh. gradova imat će priliku da se susretnu i javno iznesu već usaglašene i izglasane zajedničke zahtjeve.

Kako su istakli, tražit će ostavku Vlade FBiH, obustavu progona svih učesnika u demonstracijama 5. februara u svim bh. gradovima, obustavu svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara. Također, traže reviziju dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Na plenumu će iznijeti i zahtjeve za ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije, odnosno takozvani bijeli hljeb, kao i naknade za odvojeni život.

Tražit će i ukidanje mjesečnih naknada za rad članova upravnih odbora, komisija i drugih upravnih tijela u javnim preduzećima, zatim uvođenje progresivnih poreznih stopa, kao i pokretanje inicijative prema parlamentu BiH za izmjenu zakona o PDV-u.

Na plenumu će institucijama vlasti poslati i zahtjev za hitno usklađivanje penzija sa rastom prosječne plate u FBiH, kao i trenutnu obustavu zaduživanja kod MMF-a.

Zbog održavanja Plenuma, GRAS je uveo privremene izmjene u odvijanju javnog gradskog prevoza od 12 do 21:00 sat.

Trolejbuske linije broj 102 i 107 koje saobraćaju prema Jezeru bit će preusmjerene i saobraćat će preko okretnice Trg Austrije.

Autobuske i minibuske linije koje saobraćaju sa terminala Dom Armije za Podhrastove, Bare , Koševsko Brdo, Breku i Breku II, kao i autobuske linije koje polaze sa terminala Park za Jagomir i Šip-Bušća u navedenom periodu će polaziti sa privremenog terminala na spoju ulica Alipašina i Bolnička.

Minibuske linije Park - Hrastovi i 74 Park – Sedrenik (Rogina) će u polaznom smjeru kretanja sa terminala Park saobraćati ulicom Džidžikovac.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: