BiH
111

Plenum građana u Fojnici: Demonstranti dobili prekršajne prijave

FENA/Klix.ba
Plenum građana Fojnice održan je u nedjelju u prostorijama kino sale Fojnica.

Skupu, na kojem su svi zainteresovani pozvani da iznesu svoja mišljenja i uključe se u radne grupe Plenuma, prisustvovalo je oko stotinjak građana Fojnice.

Bili su prisutni većinom mladi koji i jesu najzainteresovaniji da Fojnica konačno prestane biti grad iz kojeg odlaze mladi, a on sve više postaje penzionersko-turistički centar.

Kako se moglo čuti zadnjih godina Fojnicu je napustilo oko 4.000 građana a nastavi li se tim tempom i ovaj gradić će biti značajno osiromašen i to za mlade i obrazovane kadrove.

Priča o fojničkom plenumu je više priča o neimaštini, nego o eventualnim prijevremenim izborima.

Mada su se u nekoliko navrata mogli čuti zahtjevi za hitnu smjenu aktuelnog načelnika Salkana Merdžanića iz organizacionog odbora Plenuma Nezavisne grupe građana Fojnice kao i od nekih od učesnika moglo se čuti i da će građani sačekati vanrednu sjednicu Općinskog vijeća te da će se nakon nje odlučiti šta dalje.

Već prvog dana protesta u Fojnici, 10. februara načelnik se složio da se održi vanredna sjednica i da se na njoj razmatraju zahtjevi građana.

Tokom rada Plenuma moglo se čuti da su pojedinci koji su bili na mirnim protestima dobili prekšajne prijave zbog navodnog vrijeđanja načelnika i uposlenika Općine, iako za te optužbe ne postoje dokazi. Prema riječima jednog od učesnika protesta, prekršajnu prijavu je dobio i Fojničanin koji taj dan uopće nije bio na protestima. Također, istakli su kako im te prijave nisu pisane na licu mjesta, niti su popisani tokom protesta, već su im stigle na kućnu adresu i da sada moraju platiti 200 KM kazne.

Takođe se čulo i da se na članove radne grupe vrše konstatni pritisci.

Ovom prilikom istaknuto je i da Fojnici treba industrijska zona, po uzoru na neke druge općine kao što je npr. Goražde.

Građani između ostalog u zahtjevima upućenim općinskom načelniku i Općinskom vijeću Fojnice traže: da se priloži izvještaj revizije privatizacije za firme: Velepromet,Trikotaža, UPI, Pilana Fojnica, Rudarsko preduzeće Fojnica, da se razmotri plan realizacije strateškog razvoja Općine Fojnica i da se pokrene pitanje rješavanja brojnih nagomilanih problema u poljoprivrednom sektoru.

Također građani traže rješavanje i problema zdravstvenih usluga, stipendiranja, kao i statusa obdaništa u Fojnici, pripravničkog staža te više brige za socijalno ugrožene građane.