Opredjeljen ka BiH
273

Plenković u Mostaru: Sve što radimo u BiH je u najboljim namjerama

Piše: R. D.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Drugog dana posjete Mostaru, premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković posjetio je Hrvatski dokumentacijski centar domovinskog rata u BiH i Klinički bolnički centar Mostar. Tom prilikom upoznao se sa radom ove dvije institucije te kasnije kazao par riječi o njihovom značaju.

U dokumentacijskom centru dočekao ga je njegov direktor Željko Raguž, a Plenković je poslije kazao o velikom značaj ovog centra posebno kod istraživanja ratnih zločina, a da ovakvi centri imaju prije svega ulogu pomirenja između svih naroda u BiH.

Novinari su Plenkovića upitali komentar na činjenicu da su mu neki zamjerili što ovaj put nije došao i u Sarajevo, pošto ima cijeli niz otvorenih pitanja između dvije zemlje.

"Ne znam ko mi je zamjerio, ali ako se sjećate nakon što sam postao premijer moj prvi službeni posjet bio je upravo Sarajevu, a dogovor sa predsjedavajućim Vijeća ministara, mojim prijateljem Denisom Zvizdićem bio je da organiziramo zajedničku sjednicu dvije vlade, to smo ispunili sa kompletnom hrvatskom vladom. Nakon punih sedam godina takva sjednica je organizirana u Bosni i Hercegovini. Činjenica je da sam ja od kada sam premijer sedmi put u BiH govori koliko je nama ona bitna i koliko je podržavamo i reformske napore i želimo rješavati neka otvorena pitanja", kazao je Plenković poslije posjete Dokumentacijskom centru.

Iskazan je još jednom afirmativa pristup prema BiH, čvrsta podrška i razumjevanje, koje kako reče premijer Plenković, on je gajio i prije nego je postao predsjednik Vlade RH.

"Prekjučer sam razgovarao sa kolegom Zvizdićem i naša komunikacija je kontinuirana, sve što radimo je usuglašeno i u najboljim namjerama", odgovorio je Andrej Plenković, koji na pitanje novinara nije želio komentirati šta očekuje od drugostepene presude haškoj šestorci.

Plenković je negativno odgovorio na pitanje da li je povjerenik u Agrokoru, Ante Ramljak u ruke američkih povjerioca predao izvorišta Jamnice i zemljišta niza poljoprivrednih kombinata koji su u Agrokorovom vlasništvu.

Na drugoj stanici današnjeg mostarskog obilaska u KBC Mostar, nakon sastanka sa direktorom Antom Kvesićem, Plenković je iskazao važnost ove instuticije za zdravstvenu zaštitu ljudi na ovom širem području te izrazio razmjevanje za teškoće koje ima ova institucija i koji su svojstveni sličnim ustanovama u regiji.

Iskazana je spremnost da Vlada Republike Hrvatske u okviru svojim mogućnosti pomogne u rješavanju nagomilanih problema KBC Mostar, prije svega finansijske prirode.