Relaksiranje bh. javnosti
7

Plenković otkrio da će odlaganje nuklearnog otpada na granici s BiH biti odgođeno do 2028.

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Premiijer Hrvatske Andrej Plenković se sastao u Sarajevu sa predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine nakon čega su se obratili javnosti. Tom prilikom je otkrio da najmanje do 2028. godine neće biti odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

On je na početku obraćanja istaknuo da je u novoj vladi BiH vidljiv iskorak u funkcionalnosti i da nas to vodi dalje na evropskom putu BiH.

"Kao premijer Vlade Hrvatske već osam godina, sada mogu vidjeti razliku u dinamici i funkcionalnosti ove i stare vlade. Veliko nam je zadovoljstvo da bih na taj način pokazuje svoju institucionalnu stabilnost i jača svoj kredibilitet na EU putu", kazao je.

Istaknuo je da međusobni ekonomski odnosi BiH i Hrvatske napreduju, ali da je njegov dolazak u Sarajevo iniciran procesom proširenja EU.

"Ono što je urađeno nedavno, treba da bude vodič za evropski put BiH. Želim ohrabriti oba doma da učine napore i donesu zakone koji su poznati kao ciljevi već godinu. Ukoliko se to dogodi, svima nama koji smo prijatelji BiH, biće puno lakše zagovarati donošenje odluka o BiH, nego ako se neki od tih zakona ne donesu", poručio je.

Istaknuo je da je dolazak predsjednice Evropske komisije za proširenje Ursule von der Leyen dobar znak jer imamo priliku poslati jasnu poruku i pokazati volju da poduzmemo konkretne aktivnosti.

Otkrio je informaciju, odnosno odluku koja je donesena na sastanku između Hrvatske i Slovenije, a to je da odlaganje otpada na Čerkezovcu (Trkogvska gora) bude odgođeno bar do 2028. godine.

"Mi smo održali sastanak međudržavnog povjerenstva između Hrvatske i Slovenije i dogovorili smo da postojeći sustav ostane na snazi do 2028. godine čime na neki način relaksiramo ovu temu u bh. javnosti", kazao je.

Govoreći o temama koje su Hrvatskoj primarne u odnosu na BiH, kazao je da bi poželjno bilo pojačati saradnju u oblasti migrantske politike.

"Želio BiH potaknuti BiH da unaprijedimo saradnju u oblasti suzbijanja nezakonitih migracija. Nalazimo se na balkanskoj ruti, a pravo rješenje po pitanju migracija je na izvorištu. Nažalost je takvih izvorišta puno. Trebamo značajniju kontrolu granice, bolju suradnju na readmisiji te sklapanje sporazuma s Frontexom jer bi on mogao pomoći BiH. Apeliram da, a što je jedan od uvjeta, BiH uskladi politike viznog režima s drugim zemljama sa regulativama EU", kazao je.