{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Plenković najavio analizu izbora u BiH na Vijeću EU-a: Hrvati su stavljeni u podređeni položaj

F
14.11.2018. u 18:05
294
278
Plenković najavio analizu izbora u BiH na Vijeću EU-a: Hrvati su stavljeni u podređeni položaj
294
Plenković najavio analizu izbora u BiH na Vijeću EU-a: Hrvati su stavljeni u podređeni položaj
Foto: F. K./Klix.ba
Na Vijeće Evropske unije za vanjske poslove u ponedjeljak će se detaljno analizirati opći izbori održani u BiH u oktobru kako bi se pokušao riješiti problem "marginalizacije" bosanskohercegovačkih Hrvata i njihova stavljanja u "podređeni položaj", najavio je u srijedu hrvatski premijer Andrej Plenković u Hrvatskom saboru.
Plenković je u Saboru predstavio izvještaj o zadnja četiri sastanka Evropskog vijeća, dva formalna koji su održani krajem juna i sredinom oktobra, te dva neformalna - jedan u Sofiji u maju i jedan u Salzburgu sredinom septembra.

Plenković je izrazio zadovoljstvo načinom na koji su primljena njegova stajališta o BiH i položaju hrvatskog naroda, koja je iznio na summitu EU-a u Bruxellesu u oktobru, nakon održanih općih izbora u BiH.

Podnoseći izvještaj u Saboru hrvatski je premijer kazao kako su Bošnjaci preglasali malobrojnije Hrvate i izabrali hrvatskog člana u tročlano Predsjedništvo čime se, kako je istaknuo, hrvatski narod u BiH marginalizira i stavlja u podređeni položaj.

"Ono što smo uspjeli i što je ključni nastavak te rasprave da će se na razini Vijeća za vanjske poslove, na kojem će u ponedjeljak u ime RH govoriti potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i evropskih poslova Marija Pejčinović Burić, vrlo detaljno pristupiti analizi općih izbora u BiH, razmotriti što i kako članice EU-a i Unija kao takva mogu učiniti u dijalogu s institucijama BiH i političkim strankama da se taj problem, koji je objektivno vrlo neugodnog karaktera za jednakopravnost Hrvata u BiH, nastoji riješiti", kazao je Plenković.

Plenković je istaknuo da to nije nikakvo miješanje u poslove druge države nego da je to legitimno zalaganje za poštivanje Dejtonskog sporazuma čiji je Hrvatska potpisnik te legitimna briga o Hrvatima kao konstitutivnom narodu u susjednoj BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: