Afera prisluškivanje
35

Plenković: Ivan Tolj ne nastupa u ime vlade, ne znam ništa o tome

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u Briselu da nema informacija o navodnoj aferi prisluškivanja, u kojoj Slovenija proziva Hrvatsku da je špijunirala Slovence u procesu arbitraže, osim onih poznatih javnosti te istaknuo da treba voditi računa o tome da se u Sloveniji održavaju izbori.

Plenković je, po dolasku na summit EU-a o Brexitu, na pitanje novinara hoće li razgovarati sa slovenskim kolegom Marjanom Šarcom o tom slučaju, odgovorio potvrdno jer na rubu summita razgovara sa svim čelnicima, prenosi Hina.

"Ovo nije tema, a ja sam dao vrlo jasno stajalište vlade da to za nas nije neko dramatično pitanje. Vodite računa da su izbori u Sloveniji", rekao je Plenković.

Rekao je da se sa Šarcom nije ni čuo ni vidio otkako se ta tema pojavila u medijskom prostoru, ali da će se sa slovenskim kolegom vidjeti danas u Briselu i sutra u Dubrovniku.

Ponovio je da Hrvatska i Slovenija nikada u historiji i nisu imale nekih problema i da sva sadašnja pitanja koja se postavljaju potiču od raspada bivše Jugoslavije.

"S naše strane postoji dobra volja, to sam rekao i kolegi Šarecu i kolegi Ceraru. Oni imaju drugu optiku", kaže Plenković.

Odbacio je i insinuacije da se njegova vlada miješa u to što će mediji u Sloveniji objaviti.

"Moja se vlada nema za što prozivati, a ove insinuacije da imamo neke vrhunaravne moći da kontroliramo i utječemo što će pojedini mediji u susjednoj zemlji objaviti smatram nerealnim i pretencioznim tako da uopće ne znam kako to može biti ozbiljan argument", kaže Plenković.

Također je odbacio i tvrdnje da bi predstavnik Styrije u Hrvatskoj Ivan Tolj, koji je navodno pokušao spriječiti slovenske medije da izvijeste o navodnom prisluškivanju slovenskih dužnosnika, nastupao u ime hrvatske vlade, što tvrde slovenski mediji.

"Sa mnom niko nije razgovarao o tome, a kako neko može razgovarati u ime vlade a da pritom nije razgovarao s njezinim predsjednikom. Ja uopće ne znam je li to istina, nemam nikakvih dokaza ko je u pitanju, ko je na telefonu i ko s kim razgovara", rekao je Plenković.

Kao što je naš portal pisao u utorak, Ivan Tolj, katolički svećenik i medijski moćnik, našao se u centru špijunske afere u Sloveniji nakon što je, prema pisanju slovenskog 24ur.com, nazvao svog poznanika u Sloveniji nastojeći zaustaviti objavljivanje priče o ilegalnim aktivnostima SOA-e. Tolj se, osim sa političarima iz Hrvatske, dovodi u vezu i sa onima iz BiH.