Obavještajne igre
5

Medijski moćnik i svećenik u centru špijunske afere u Sloveniji, navodne veze i s BiH

Klix.ba
Ivan Tolj, katolički svećenik i medijski moćnik, našao se u centru špijunske afere u Sloveniji nakon što je, prema pisanju slovenskog 24ur.com, nazvao svog poznanika u Sloveniji nastojeći zaustaviti objavljivanje priče o ilegalnim aktivnostima SOA-e. Tolj se, osim sa političarima iz Hrvatske, dovodi u vezu i sa onima iz BiH.

Slovenska televizija POP TV radila je na priči o prisluškivanju slovenskih predstavnika u davno propaloj arbitraži oko Piranskog zaljeva. Doznavši to, župnik Gornjih Močila i Sijekovca nazvao je svog poznanika u Sloveniji i zamolio ga da pokuša zaustaviti objavljivanje priče. Rekao je da zove u ime hrvatske vlade.

Svećenik i medijski moćnik iz BiH

Ivan Tolj je rođen 1968. godine pokraj Ljubuškog. Pristupio je franjevačkom redu, ali u njemu se nije dugo zadržao iako je ostao svećenik. Od Vrhbosanske nadbiskupije dobio je župu Gornja Močila u kojoj tada nije živjelo mnogo ljudi.

Kao medijski moćnik bio je mnogo uspješniji nego kao svećenik. Index.hr navodi da je godinama bio drugi najmoćniji čovjek EHP dok nije prešao u konkurentsku Styriju, koja izdaje Večernji list i 24 sata.hr.

"Prelaskom u Styriju Tolj postaje još moćniji. Styria Media Grupa austrijska je katolička zaklada koja više od stoljeća i pol izdaje novine. U Austriji su vlasnici niza medija od Kleine Zeitunga do Die Pressea, nešto slabije stoje u Sloveniji, a u Hrvatskoj su im perjanice 24 sata i Večernji list", navodi Index.hr.

Tolj je, kako piše Index.hr, prvo bio predstavnik Styrije za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, ali je toliko često mijenjao pozicije u kompaniji da je malo ko zapravo znao što radi. Njegov posao ukratko bi se mogao opisati engleskom riječju "fixer" - čovjek koji čini da se u medijima nešto objavi ili ne objavi.

Tolj i Dodik

Ivanu Tolju otvorena su gotovo sva vrata u Hrvatskoj. Prijateljevao je sa Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem. I njih je, kao i sadašnju predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, bez problema dovodio u Gornja Močila i na razne večere, domjenke, humanitarne akcije koje je organizirao.

"Osim s političarima rado je viđen i kod moćnih poduzetnika, pogotovo onih iz Bosanske Posavine, među kojima su i trgovci oružjem. S njima je pokrenuo i udrugu Prsten čiji članovi su jedno vrijeme intenzivno kupovali zemljišta u Bosni i Hercegovini pokušavajući što veći dio teritorija zadržati u hrvatskim rukama", piše Index.hr.

Otkako su Slovenci objavili Toljev pokušaj utjecanja na njihove medije, Index.hr piše da hrvatski poznavatelji obavještajnog miljea pokušavaju umanjiti Toljevu ulogu. Tvrde da ga SOA i vlada nikada ne bi koristile, da je kompromitiran i da je zapravo djelovao na svoju ruku i za tko zna čije interese.

"Spominju i njegovo prijateljstvo s Miloradom Dodikom i susrete s osobama za koje sumnjaju da su obavještajci Republike Srpske", navodi Index.hr.