Dinamični duo iz Zagreba
91

Plenković i Milanović ili zašto je "briselski ćato" poželjniji susjed?

R. D.
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Pored svih ludosti koje svaki dan čujemo od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, njegov glavni zagrebački rival premijer Andrej Plenković izgleda kao mnogo primamljivija varijanta hrvatskog lidera.

Već smo pisali kako se stvarna politička agenda prema Bosni i Hercegovini Plenkovića i Milanovića ne razlikuje suštinski, da se ogleda u podršci i međunarodnom lobiranju za ciljeve Dragana Čovića, ipak postoji jedna bitna razlika, a ona se sastoji u njenoj pojavnosti.

Dok Milanović za sobom ostavlja dimne bombe nacionalizma i šovinizma, tražeći neprijatelje i tamo gdje ih nema ili ih ne bi trebalo biti, Plenković je posve drugačiji tip. Iako obojica isklesana u Ministarstvu vanjskih poslova, Milanović je u svom razvojnom putu odstupio od postulata diplomatije i posljednje desetljeće hodi scenom desnog populizma.

Plenković je s druge strane briselski tip političara, "briselski ćato" kako ga pogrdno zovu, koji je reformirao Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) i najjaču političku opciju u susjednoj Hrvatskoj s desnice primakao centru, time se oslobodio cijele bulumente rigidnih desničara i redikula.

PR ekspert Krešimir Macan je u analizi za portal Klix.ba kazao kako se često znalo reći da bi Milanović bio bolji predsjednik HDZ-a, a Plenković SDP-a, kad se u obzir uzmu vrijednosni sudovi.

Plenković se u načinu manifestiranja svojih stavova prema BiH, iako su oni često posve drugačiji, ne razlikuje previše od Josepa Borrella, Paula Rangela ili nekog trećeg političara iz nepreglednih i polubezličnih briselskih ešalona.

Okršaj dvojice političkih rivala posljednjih mjeseci prelio se i na bh. politički prostor, a sve je kulminiralo Milanovićevim negiranjem genocida u Srebrenici te otkazivanjem posjete Srednjoj Bosni zbog navodnih sigurnosnih razloga.

"To štetočinstvo koje radi Milanović poprimilo je već međunarodne razmjere. Svađajući se sa svima, nećemo nikuda doći", prokomentarisao je jučer Plenković.

Zagreb je često bio jedna od najbitnijih političkih adresa za stanje u BiH. Ako je sada permanentan izvor nestabilnosti, u nekom normalnijem scenariju mogao bi biti generator pozitivnijih procesa, zajedničke saradnje i razvoja.