Sajam u Mostaru
4

Plenković i Ivanić: Agrokorove dobavljače iz BiH tretirati jednako kao i sve druge

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sklopu Međunarodnog sajma privrede koji je danas otvoren u Mostaru medijima su se obratili premijer Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić koji su složni da sistemski treba riješiti pitanje Agrokorovih dobavljača.

Premijer Hrvatske Plenković je kazao da je sajam privrede u Mostaru već dao prve rezultate, jer je potpisano nekoliko ugovora o konkretnoj poslovnoj saradnji

"Uputili smo poruku koliko je važna privredna saradnja, drago mi je da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Hrvatske, što će unaprijediti našu trgovinsku razmjenu", kazao je Plenković.

Ipak, novinare je najviše interesovao slučaj "Agrokor", a Plenković je poručio da je Vlada Hrvatske spremna pomoći u procesu restrukturiranja.

"Spremni smo pomoći procesu restrukturiranja Agrokora. Zakon koji donosimo odnosi se na Hrvatsku i kompanije koje posluju s Agrokorom iz Hrvatske, ali smo spremni pomoći da se riješi problem s dobavljačima Agrokora i iz drugih zemalja", poručio je Plenković.

Ivanić je dodao da očekuje da se problem s isplatom Agrokorovim dobavljačima iz BiH paralelno rješava u paketu s drugim.

"Očekujemo da dobavljači iz BiH budu tretirani kao i svi drugi dobavljači Agrokora u iznalaženju rješenja", istakao je Ivanić.

Dodao je da je svima u interesu da privreda bude bolja, a da političari moraju omogućiti da privreda saradnja funkcioniše brže.

Plenković se kratko osvrnuo i na izmjene Izbornog zakona u BiH, poručivši da je Hrvatska izuzetno zainteresirana da dođe do izmjena tog zakona.

"Izmjene izbornog zakona su aktuelna tema, mi smo zainteresirani da se nađe najbolje rješenje koje će osigurati da jedan narod drugom ne bira člana Predsjedništva. Vjerujem da će i drugi shvatiti koncept Dejtona", zaključio je Plenković.