Susret s Čovićem
35

Plenković: Hrvatska će još više ulagati u BiH, a za Agrokor smo pripremili plan B

Piše: S. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Hrvatske Andrej Plenković doputovao je u Mostar gdje će sutra svečano otvoriti 20. Mostarski sajam privrede, a danas se susreo s članom Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Draganom Čovićem, kazavši da će njegova zemlja još više ulagati u BiH. Plenković je prokomentarisao i slučaj "Agrokor", poručivši da Vlada priprema plan B.

"Zadovoljstvo mi je što sam u Mostaru i što smo zemlja partner. Nadam se da će ovaj sajam doprinijeti većem ulaganju hrvatskih kompanija u BiH. Očekujem da vodimo razgovore i o evropskom putu BiH, jer to je tema za koju se Hrvatska snažno zalaže. Mi želimo ubrzati taj put i pomoći jer cijenimo i poštujemo BiH", poručio je Plenković.

Ono što je novinare najviše zanimalo jeste situacija u kompaniji Agrokor, koja prolazi kroz teške trenutke usljed finansijske krize te plan koji Vlada Hrvatske priprema za tu kompaniju.

"Vlada je pripremila jedan zakon koji se zove 'Zakon o vanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja'. Tim zakonom želimo osigurati plan B, kao zaštitu privrednog i finansijskog sistema Hrvatske, da pomognemo proces rekonstruktiranja i da se postigne dogovor između rukovodstva Agrokora, radnika, dobavljača i banaka", kazao je Plenković.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Dragan Čović kratko je kazao nakon sastanka s Plenkovićem da Mostar želi poslati jasnu poruku da je privreda mnogo važnija od politike i da privredne teme moraju dominirati.

Plenković se će večeras na večeri susresti s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem gdje će razgovarati o bilateralnim odnosima u regionu, ali i o situaciju u Agrokoru, s obzirom da ta kompanija zapošljava veliki broj radnika kako u BiH tako i u Srbiji.