Novost za bicikliste
621

Plavom bojom označena biciklistička staza na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu

Piše: M. N.
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Na području Vilsonovog šetališta u općini Novo Sarajevo prije nekoliko dana počelo je označavanje biciklističke staze. Ovim će biti uvezana biciklistička staza koja prolazi kroz ulicu Hamdije Čemerlića te Zmaja od Bosne, koja će uskoro biti završena.

Za razliku od ostalih, ova staza je plave boje, što znači da će se po njoj moći kretati i motorna vozila s obzirom na to da od 12 do 17 sati radnim danima ovuda saobraćaju vozila.

Staza će olakšati kretanje svim rekreativcima s obzirom na to da saobraćajnice Vilsonovog šetališta koriste građani za rolanje, skateboard, ali i šetnju.

Općina Novo Sarajevo radi na ovom projektu skupa s Gradskom upravom Grada Sarajeva. U toku je i pribavljanje potrebnih građevinskih dozvola za izgradnju biciklističke staze na ostalim dijelovima. Nakon što se završe sve procedure i radovi, općina Novo Sarajevo imat će funkcionalnu biciklističku stazi dugu pet kilometara.

Iz Općine su ranije saopćili kako zbog izvođenja drugih radova, među kojima su rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja taktilnih staza te izgradnja I transverzale, neki dijelovi biciklističke staze uskoro neće moći biti završeni i u potpunosti stavljeni u upotrebu onako kako je to dato projektnim rješenjem.