Preskup projekt za KS
0

Plato na Skenderiji čeka privatnog investitora

Piše: N. Jamaković
Rekonstrukcija platoa Skenderije, koji je u dosta lošem stanju, čekat će, prema svemu sudeći, privatne investitore, rečeno je za Sarajevo-x.com u Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo.

Pomoćnica ministra privrede KS za trgovinu i ugostiteljstvo, Zejna Tesla, kaže da im se Centar Skenderija obratio prije nekoliko godina sa zahtjevom za rekonstrukciju ovog platoa, za što je, prema njihovoj procjeni, potrebno oko osam miliona KM. Međutim, taj zahtjev još uvijek čeka bolja vremena.

"Budžetom Kantona Sarajevo za 2008. godinu bilo je planirano pola miliona KM za početnu fazu uređenja platoa Skenderija, no u septembru te godine iz KJP Centar Skenderija tražili su da taj novac preusmjerimo za sufinansiranje sanacije i uređenja Doma mladih, što je i učinjeno. Ni prije ni poslije toga nijedna KM nije izdvojena za ovaj projekt", pojasnila je naša sagovornica.

Ona je dodala kako je teško očekivati da će se Ministarstvo privrede, barem u skorije vrijeme, odlučiti na investiranje u plato. Obrazložila je to činjenicom da ta rekonstrukcija košta, prema zahtjevu Centra Skenderija, oko osam miliona KM, dok je ukupan budžet Ministarstva za 2011. godinu 10,28 miliona KM (u 2010. je iznosio 11,7 miliona KM, a 2009. godine 10,5 miliona KM).

"Plato je u lošem stanju i zaista je potrebno uložiti novac. Međutim, svjesni smo da nismo u mogućnosti finansirati njegovu rekonstrukciju. Zbog toga čekamo usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu KS, o kojem se trenutno vode javne rasprave, nakon čega ćemo tražiti investitora za ovaj projekt", navela je Tesla.

Kako je već ranije pisano, projekt rekonstrukcije platoa, između ostalog, podrazumijeva postavljanje granitnih ploča, redizajn montažnih trgovki, proširenje pristupa platou-trgu i parkingu, izgradnju fontane...