BiH
0

Nastavljena sanacija platoa ispred zgrade "Svjetlosti"

Sarajevo-x.com
Radnici građevinske firme "Sela", koja je odabrana za izvođača radova, su sredinom protekle sedmice, sa poboljšanjem vremenskih prilika, nastavili radove na postavljanju novih ploča u Ulici Muhameda Kantardžića na platou ispred zgrade "Svjetlosti".
Projekt finansira Općina Centar za što je iz svog budžeta izdvojila 178.000 KM, dok je za nadzor angažovana firma "Energoinvest" d.d. Sarajevo. Prije prekida radova zbog pogoršanih vremenskih prilika, koji su započeli krajem novembra prošle godine, radnici su uspjeli zamijeniti stare cijevi za odvod površinskih voda i na jednoj polovini platoa ukloniti stare ploče, koje su bile glatke, zbog čega je u vrijeme snježnih padavina ovaj plato postajao klizalište.

Trenutno postavljaju nove ploče od bijelog kamena "hreše" debljine šest centimetara, koji je u velikoj mjeri otporan na djelovanje loših vremenskih uticaja. Pošto je u pitanju strogi centar gradske jezgre, za izvođenje radova pribavljeno je pozitivno mišljenje Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa Kantona Sarajevo. Nakon završetka radova na ovom dijelu platoa planirana je zamjena starih ploča na drugoj polovini, tako da pješačka komunikacija veoma prometne ulice nikada nije u prekidu.