Pozitiva(c) dana
0

Platini za regionalnu fudbalsku ligu u ex-SFRJ

Sarajevo-x.com
Michel Platini, nogometna legenda Francuske i Europe, najpoznatija desetka Galskih pijetlova (uz sav respekt prema Zinedine Zidaneu), iz susjedne nam Crne Gore je poručio kako nema ništa protiv regionalne lige koju bi činili klubovi država nekadašnje SFRJ.

"Ako se državne vlasti i savezi dogovore, onda možemo da pričamo o regionalnoj ligi, koja je uvijek aktuelna u bivšoj Jugoslaviji, zemljama Baltika i Češkoj i Slovačkoj", rekao je Platini.

"Nemam ništa protiv regionalne lige bivše SFRJ"

On je dodao kako bi sve dobro bilo i sa finansijske strane, te da svakako treba razmisliti o tom prijedlogu.

Ne samo sa finansijske strane, nego i za one, za svakog gledatelja, najbitnije. Riječ je, naravno, o kvalitetu fudbala. A svaki površni poznavatelj situacije od Triglava do Vardara zna koliko ispaštaju kvalitetniji klubovi kojima se zbog prirode takmičenja ne pruža prilika da igraju više od četiri-pet značajnih utakmica godišnje. Zar svim istinskim zaljubljenicima u fudbal ne bi bilo drago da u Sarajevo redovno dočekujemo Hajduk, Olimpiju ili niški Radnički, da klubovi iz BiH snage odmjeravaju sa Dinamom, Vardarom, Vojvodinom?

Naravno, veliki Platini je upravu, o svemu treba dobro razmisliti, a najveći problem predstavljat će, svakako, susreti navijačkih grupa iz nekad zaraćenih država. Nacionalizam je, sjetit će se stariji, prvo buknuo na stadionima, a potom u skupštinama. Snage reda i sigurnosti imat će mnogo posla, ali zar ga nemaju i sada? Uostalom, pojava "navijačkog" huliganstva i ekstremnog nacionalizma nije samo balkanski problem, postoji i u Italiji, Engleskoj, ma, gdje god se lopta kotrlja.

Neće ići lako, ali zbog gledatelja i nogometaša potrebno je zadati vremenski okvir, recimo, 2014., i krenuti u realizaciju lige koja bi po kvaliteti i gledanosti mogla parirati čak i najvećim evropskim takmičenjima.