BiH
0

"Platformaši" u petak i subotu usvajaju budžet FBiH?

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Treća vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, na kojoj će poslanici razmotriti budžet Federacije BiH za ovu godinu, bit će održana 25. marta u Sarajevu, a ne 29. marta, kako je prvobitno bilo i zvanično najavljeno.

Predsjedavajući Doma Denis Zvizdić poslao je i službenu obavijest poslanicima napominjući da je do ove promjene termina došlo da bi se kantonalnim skupštinama ostavilo dovoljno vremena za usklađivanje kantonalnih budžeta s federalnim.

Dan kasnije iza Predstavničkog doma, u subotu, 26. marta, zasjedat će i Dom naroda, rečeno je Agenciji Fena, jer entitetski budžet ne može stupiti na snagu ako nema podršku oba doma.

Ova situacija, da neki od parlamentarnih nivoa zasjeda vikendom, veoma je rijetka u dosadašnjoj praksi Federalnog parlamenta.

Nije teško pretpostaviti da je razlog za žurbu to što 31. marta ističe odluka o privremenom finansiranju Federacije BiH, koju je ranije proglasio visoki predstavnik u BiH da bi u finansijskim tokovima Federacija BiH premostila vrijeme do donošenja budžeta.

U tom trenutku on je morao reagovati jer budžet nije imao ko donijeti od domaćih faktora pošto nova, postizborna federalna vlast, nije bila još uspostavljena.

Proces formiranja nove vlasti nakon prošlogodišnjih oktobarskih općih izbora u Bosni i Hercegovini pokazao se, naime, kao veoma spor i težak proces nakon što su izborni rezultati otvorili prostor za više mogućih kombinacija u pogledu učešća u vlasti.

Nakon mukotrpnih pregovora između stranaka s dobivenim mandatima, Dom naroda Federacije BiH konstituiran je tek krajem prošle sedmice, ali neki od nezadovoljnih pregovarača i trenutno osporavaju ustavnost i zakonitost novog saziva.