BiH
0

Platformaši predlažu kandidata za Vijeće ministara

SRNA
Predsjednici političkih partija, potpisnica platforme, zaključili su danas da će u konsultacijama sa Predsjedništvom BiH predložiti kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Predstavnici SDA, SDP-a, Narodne stranke "Radom za boljitak" i HSP-a održali su u Sarajevu sastanak radi usaglašavanja pred sutrašnji početak konsultacija sa Predsjedništvom BiH.

"Donesen je zaključak da ćemo izaći sa kandidatom za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Danas smo pomenuli usput samo nekoliko imena koja ćemo sutra objaviti Predsjedništvu BiH i za njih će se znati u naredna dva dana", rekao je Srni predsjednik HSP-a BiH Zvonko Jurišić.

Jurišić je naveo da će u narednom periodu biti obavljeni razgovori sa ljudima čija su se imena pominjala  tokom  susreta lidera stranaka potpisnica Platforme.

"Smatram da je potrebno zakonski urediti pitanje koje se odnosi na princip rotacije, pogotovo kada je riječ o bitnim funkcijama poput predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministra inostranih poslova BiH kako se ne bi ponavljali probleme koje smo imali do sada", rekao je Jurišić.

On je napomenuo da su u prethodna dva mandata predsjedavajući Vijeća ministara BiH bili iz reda bošnjačkog,  odnosno srpskog naroda, tako da bi sada to trebalo da bude Hrvat.

Portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar rekao je Srni da ova stranka sutra očekuje konstruktivan razgovor o imenu jednog kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ali da bi prethodno trebalo da bude postignut dogovor o vladajućoj većini.
"Smatramo da novi mandatar treba biti iz jednog od HDZ-ova što ide po sistemu rotacije. Taj stav ćemo sutra zastupati", rekao je Vegar, ne želeći da precizira ko će biti kandidat.