Odsustvo reakcije vlasti
0

Platforma za progres: Slavljenje neustavnih praznika je direktni poziv na incidente

I. M.
Arhiv (Foto: Klix.ba)
Arhiv (Foto: Klix.ba)
Plaftorma za progres najoštrije osuđuje incidente u Vlasenici i Srebrenici, pjevanje četničkih pjesama, te pucanje iz vatrenog oružja kada su prolazili pored kuća Bošnjaka povratnika sve u koloni pod pratnjom MUP-a RS-a.

"Za ove incidente direktnu odgovornost, kako smatraju u Platformi za progres, snosi predsjednik entiteta Milorad Dodik, koji je već godinama faktor nestabilnosti, čovjek koji ne poštuje državu i njene institucije, te unosi nemir i govorom mržnje podstiče incidente poput navedenih u Vlasenici i Srebrenici. S druge strane, odsustvo ozbiljne reakcije centralne vlasti, prije svega predstavnika takozvane Trojke, ozbiljan je problem i dokaz da je ova politička grupacija u strahu da ih Čović i Dodik ne zamijene sa nekim novim partnerom iz Federacije, te to formira okvir njihovog (ne)djelovanja. Njihovo srljanje iz greške u grešku, pokazuje da su nedostojni vlasti i odgovornosti koja im je povjerena, a njihova inertna i defanzivna politika kada su državni interesi u pitanju, budi ozbiljnu sumnju u sposobnost države i njenih institucija", navode iz Platforme za progres.

U saopćenju stoji da SDA nema nikakvo pravo "popovati", jer su svojom decenijski pogrešnom politikom sukreatori postojećih podjela i nesposobnosti državnog aparata da bude efikasan, a prvenstveno zbog toga što su umjesto državnih pravili stranačke institucije.

"To nas sve zajedno košta i došlo je na naplatu. Sve što je Dodik radio godinama sa SDA, danas radi sa Trojkom. Loše odnose unutar bosanskohercegovačkog društva dodatno komplicira i Visoki predstavnik Christian Schmidt, koji brojnim sastancima sa predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, Andrejem Plenkovićem, ponižava državne institucije, te se brojni građani s pravom pitaju da li on svoje odluke nerijetko donosi pod patronatom Zagreba", piše.

Iz Platforme za progres navode da u nestabilnoj i neizvjesnoj atmosferi, Milorad Dodik potencira slavljenje 9. januara, neustavnog praznika, sve kako bi dodatno degradirao ulogu Ustavnog suda, institucija Bosne i Hercegovine i Visokog predstavnika, čime direktno krši i Dejtonski sporazum i zakone države. S tim u vezi, uz namjerno neimenovanje sudija Ustavnog suda iz entiteta, te dodatnih najava uvođenja entitetskog izbornog zakona, što je klasični državni udar, Bosna i Hercegovina ulazi u potpunu neizvjesnost, podijeljenija i korumpiranija nego ikada.

Platforma za progres poziva institucije Bosne i Hercegovine, kao i međunarodne predstavnike koji imaju obavezu da čuvaju mir i Dejton, da insistiraju na pravnoj državi i sprovode zakone i međunarodne obaveze koji vrijede u demokratskim društvima. Ne smijemo odustati od demokratije, ma koliko ona u Bosni i Hercegovini bila narušena.

"Vjerujemo da narodi i građani u našoj zemlji mogu izabrati predstavnike koji će poštovati institucije demokratskog društva, da ćemo poštovati i slaviti datume i simbole koji će nas spajati. Tih ljudi i takvih datuma ima, a tu Miloradu Dodiku i 9. januaru nema mjesta", poručuju iz Platforme za progres.