Nema novca
422

Platforma za progres protiv povećanja osnovice za plate zaposlenih u institucijama BiH

S.M.
Mirsad Hadžikadić
Mirsad Hadžikadić
Platforma za progres obratila se javnosti u vezi Prijedloga odluke o povećanju plata zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici razmatralo je Nacrt budžeta i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine, a u okviru ove tačke i Prijedlog Odluke o visini osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH za 2021. godinu.

Prema riječima ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevandeplanirano je povećanje osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH za 4,5% što će uticati na povećanje rashoda za bruto plate i naknade za 2021. godinu.

Iz PZP-a podsjećaju javnost da je mjera smanjenja visine osnovice za obračun plata zaposlenih u institucijama BiH bila posljedica smanjenih javnih prihoda uzrokovanih globalnom finansijsko-ekonomskom krizom koja je konačno uticala na smanjenje ekonomske aktivnosti i konsolidovanih javnih prihoda BiH.

Ekspertni savjet za privredu kao i Ekspertni savjet za finansije i trezor Platforme za progres smatra ovu mjeru potpuno neprimjerenom u ovom momentu iz više razloga.

"Prvi je taj što je evidentno da je došlo do ozbiljnog smanjenja ekonomske aktivnosti tokom 2020. godine što se odrazilo i na ukupan nivo javnih prihoda svih upravnih nivoa u BiH uzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusa", istaknuto je iz Platforme za progres.

U nastavku ističu da trenutno nema nagovještaja da će doći do ozbiljnog povratka ekonomske aktivnosti i primarno međunarodne trgovinske razmjene na predpandemijski nivo, te s timu vezi, opterećivati ograničene budžete dodatnih rashodima za plate zapravo povlači za sobom istiskivanje mogućnosti dodatne pomoći privredi i domaćinstvima u uslovima smanjenih prihoda, a posebno sposobnosti investiranja u prioritetne infrastrukturne programe.

U Platformi za progres naglašavaju, da je posmatrano sa prihodovne strane, povećanje obaveza po ovom osnovu uz zadržavanje ostalih obaveza znači povećanje zahvatanja iz sektora privrede i domaćinstava kako bi se finansirale plate u predimenzioniranom i loše upravljanom javnom sektoru, kao i povećanoj potrebi za dugoročnim i kratkoročnim zaduživanjem kako bi se finansirale tekuće obaveze.

"Dodatna sredstva za povećanje plata zaposlenih u javnom sektoru mogu se preusmjeriti za smanjenje poreskih i finansijskih pritisaka na privatni, posebno prozvodni sektor kako bi se stvorila mogućnost za povećanje plata zaposlenih i smanjila neravnoteža spram javnog sektora. Notorna je činjenica da politika vrši zapošljavanje u javnom sektoru tj. da ne postoji distinkcija između politike i javne uprave što predstavlja zloupotrebu javnih funkcija i ovlaštenja koja pogoduju vladajućim političkim strankama, a na štetu države Bosne i Hercegovine i njenih građana. U prilog tome ide i neusvajanje odluke o posebnim zaštitnim mjerama privremenog karatkera na uvoz određenih roba životinjskog porijekla iz EU što bi blagotvorno uticalo na domaće proizvođače, ali i na nivo opšteg zdravlja naših građana", zaključuje se u saopćenju Platforme za progres.