Zbog inflacije i cijena
89

Plate državnih službenika u Kantonu Sarajevo uvećat će se za pet posto

V. K.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost na Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike čime će se plate ovih zvaničnika povećati.

Nakon što su pregovarački timovi usaglasili tekst ugovora, Vlada Kantona Sarajevo dala je ovlasti premijeru Edinu Forti da potpiše ugovor uime ove institucije.

Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za 5 posto.

"Uvažavajući porast cijena roba i usluga, osnovna plaća državnih službenika i namještenika uvećava se za 5 posto. Odredba Kolektivnog ugovora kojom se omogućava ovo povećanje je svjesno formulirana na način da obuhvata isključivo državne službenike i namještenike, te da se ne primjenjuje na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti - članove Vlade i zastupnike u Skupštini KS, niti direktore samostalnih upravnih organizacija", naveli su iz Vlade KS.

Povodom ove odluke oglasila se i ministrica pravde Darja Softić-Kadenić.

"Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima državne službe KS istekao je 1. aprila ove godine, nakon čega se pristupilo pregovorima za zaključenje novog između predstavnika Vlade KS i Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika KS. Nakon održanih pregovora, pregovarački timovi su usaglasili tekst ovog ugovora", rekla je ministrica pravde Darja Softić-Kadenić.