BiH
0

Plassnik: Novi elan u BiH mora se prenijeti u narednu godinu

FENA
Ministrica za evropske i inostrane poslove Republike Austrije, Ursula Plassnik, odala je priznanje današnjem parafiranju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između predsjedavajućeg Ministarskog vijeća Nikole Špirića i komesara za proširenje Evropske unije Olli Rehna u Sarajevu kao radosnom proboju u odnosima između Evropske unije i država zapadnog Balkana.

”Sada je Evropska unija zaključila sporazum sa svim državama na Balkanu. To je odlučujući napredak u procesu približavanja ovog regiona evropskim standardima. Za formalno potpisivanje Sporazuma sada mora da se, bez zastoja, nastavi dalji reformski rad. Novi elan se mora ponijeti u novu godinu. Onda ćemo konačno imati nepoderivu ugovornu vezu Evropske unije sa svim državama Balkana.”

"Bosna i Hercegovina je time, na svom putu u Evropu, ponovo našla priključak regionu. Evropski put je trasiran i mora se odlučno prelaziti dalje. To iziskuje potrebnu političku volju svakog pojedinog naroda. Jedinstvo oko akcionog plana za provedbu reforme policije je ohrabrujući signal, da vodeće političke snage, nakon unutarpolitičkih napetosti posljednjih mjeseci, ipak nisu izgubile iz vida evropsku budućnost svoje države”, nastavila je Plasnik ukazujući na politički kompromis, koji ravna put za potpisivanje već odavno ispregovaranog ugovora.

"Jačanje državopravnosti je neophodan oslonac pilikom približavanja regiona Evropskoj uniji. Izgradnja državnih struktura u Bosni i Hercegovini nije svrha sama po sebi. Kroz ispunjenje zahtjeva Evropske unije za reformom policije profitiraju upravo sami ljudi u Bosni i Hercegovini. Jer efikasna policja služi iznad i prije svega građankama i građanima”, nastavila je Ministrica inostranih poslova.

"Evropska unija će održati svoju riječ: ako ispune uvjete, sve države Balkana će biti članice Evropske unije. Mi znamo da put do tamo neće biti jednostavan. Austrija će kao prijatelj i partner i dalje strpljivo pratiti svoj susjedni region i izričito ga podržavati. Bez Balkana je proces ponovnog ujedinjenja Evrope nepotpun", saopćeno je iz Ambasade Austrije u BiH.