Valicon i Sarajevo-x.com
0

Plasiranje BiH u baraž za SP najznačajniji događaj u 2009.

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info
Sudeći prema istraživanju kojeg je provela agencija Valicon u saradnji sa portalom Sarajevo-x.com plasiranje fudbalske reprezentacije BiH u baraž svjetskog šampionata je najznačajniji događaj u 2009. godini, barem prema mišljenju više od trećine (35,6%) učesnika u anketi. Za petinu učesnika prethodnu godinu je obilježila i afera pedofila iz Gluhe Bukovice, dok je reprezentativac Edin Džeko najpozitivnija ličnost prema procjeni 30,1% anketiranih.

Agencija Valicon je u saradnji sa portalom Sarajevo-x.com provela istraživanje kako bi utvrdila koje su ličnosti, događaji i afere obilježile prethodnu godinu u našoj zemlji, te kako su građani zadovoljni radom političara, privrednika, medijskih djelatnika kao i standardom života.

Na temelju pregleda raznih događaja u 2009. godini agencija Valicon je pripremila listu osoba, događaja i afera, od kojih su učesnici u anketi odabrali one koje smatraju da su najviše obilježili 2009. godinu. Istraživanje je provedeno online anketiranjem, koje je kontrolisala agencija Valicon te je mogućnost zloupotrebe podataka svedena na minimum.

Posjetitelji web portala Sarajevo-x.com su imali mogućnost da svojim učešćem u istraživanju daju doprinos izboru najznačajnijih ličnosti, afera i događaja u protekloj godini.

Dobiveni podaci su ponderirani u odnosu na internet korisnike Kantona Sarajevo i šire okoline.

Ličnosti u 2009. godini

Apsolutno najviše glasova u kategoriji najpozitivnije ličnosti u 2009. godini bez obzira na polje djelovanja su dobili Edin Džeko (30,15%), Željko Komšić (28,1,2%) i bh. fudbalski reprezentativci (23,7%).

Ubjedljvo najbolje ocijenjena ličnost među političarima je Željko Komšić (51,2%). Značajno manje glasova su dobili ostali političari, kao što su Svetlana Cenić (5,5%), Fahrudin Radončić (4,4%), Raffi Gregorian (4,2%), Haris Silajdžić (3,5%), Milorad Dodik (3%) i Sulejman Tihić (2,9%).

Proteklu godinu u kategoriji sporta su najviše obilježili bh. reprezentativci u fudbalu (20,9%) i sjedećoj odbojci (10,2%), ali prvo mjesto zauzeo je fudbaler Edin Džeko (30,5%).

Prvo mjesto među privrednicima pripalo je Faruku Širbegoviću, direktoru Širbegović group (25,3%).odmah nakon njega slijedi Nihad Imamović iz ASA Holdinga (17,9%) i Edin Arslanagić iz Bosnalijeka (10.4%).

U kategoriji medija, najpozitivnije ličnosti u 2009. godini su novinari Marjan Mijajlović (27,5%) i Bakir Hadžiomerović (20,7). Najnegativnije ličnosti u 2009. godini

Učesnici u anketiranju su birali i najnegativnije ličnosti koje su obilježile proteklu godinu, a njih najviše je iz svijeta politike.

Apsolutno prvo mjesto zauzeo je premijer Republike Srpske Milorad Dodik (73,4%), a slijede ga i ostale radne kolege Fahrudin Radončić (24%), Nikola Špirić (17,3%) i Sulejman Tihić (16,3%).

Fahrudin Radončić je jedina ličnost čije se ime nalazi i među pozitivnim i među negativnim ličnostima. Naime, Fahrudin Radončić je na trećem mjestu među najpozitivnijim političarima, a na drugom mjestu među najnegativnijim ličnostima.

Događaji koji su obilježili 2009. godinu

Plasiranje fudbalske reprezentacije BiH u baraž svjetskog prvenstva je događaj koji je najviše obilježio 2009. godinu (35,6%), zatim slijede ekonomska kriza/recesija (13%) i ubistvo navijača FK Sarajeva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu (9,2%) . Slučaj pedofilije u Gluhoj Bukovici (21,1%) je afera koja je označila prošlu godinu, a odmah zatim i afera izbora gradonačelnika Mostara (18.9%).

Učesnici u anketi su 2009. godinu zapamtili i po aferi u dječjim vrtićima "Djeca Sarajeva“ – vjeronauk, salmonela i ukidanje Djeda Mraza (18,3%).

Zadovoljstvo građana u 2009. godini i očekivanja u 2010. godini

Učesnici u anketiranju su upitani kako su zadovoljni radom načelnika općine u kojoj žive i radom vlade BiH, kakvo je njihovo općenito zadovoljstvo bh. standardom, te kakva su im očekivanja za 2010. godinu.

U protekloj 2009. godini građani su bili nezadovoljni radom načelnika općine u kojoj žive, a posebno radom Vlade BiH. Naime, dvije trećine aketiranih su uglavnom nezadovoljni radom načelnika njihove općine, dok je skoro jedna trećina zadovoljnih (28,2%, od čega 7,8% vrlo zadovoljni).

Međutim, skoro svi su izrazili svoje nezadovoljstvo radom Vlade BiH (91.3%, od toga je veoma nezadovoljno 67,9%). Više od dvije trećine učesnika u anketiranju nije zadovoljno životom u BiH.

Šta se očekuje u 2010?

Kada smo pitali što očekujete od bh. vlade u 2010. godini, te na koje probleme bi se trebali fokusirati bh. parlamentarci, dobili smo tri najčešća odgovora: smanjenje broja nezaposlenih (28%), razvoj privrede i izlazak iz ekonomske krize (24,7%), te borba protiv korupcije i kriminala (13,8%).

Nakon toga slijede regulisanje viznog režima u BiH (10.4%), obrazovanje i pitanja mladih (9.3%), a tek na šestom mjestu se nalaze nacionalna pitanja (3,5%). Time su očekivanja internet korisnika u Kantonu Sarajevo i široj okolini sasvim jasna.

Građani nisu ni pesimistični, ali ni previše optimistični S obzirom na očekivanja u 2010. godini, anketirani nisu ni pesimistični, a ni optimistični. Zapravo, mišljenja su podijeljena: jedna trećina očekuju poboljšanje (32,2%), jedna trećina očekuju pogoršanje (34,3%), dok jedna trećina smatra da neće doći do promjena (33,5%).

U pogledu potrošnje i finansijske situacije, više od dvije trećine anketiranih (66,9%) navodi da manje troši ili planira manje trošiti u 2010. godini. Ipak, poboljšanje osobne finansijske situacije u narednoj godini očekuje 47%, dok pogoršanje očekuje 30,1% anketiranih.

Istraživanje je provedeno između 4. i 13. januara 2010. godine. Ispitanici su bili posjetitelji web portala Sarajevo-x.com, koji su putem internet ankete glasali za ličnosti, afere i događaje u protekloj 2009. godini.

Obzirom da je cjelokupni proces prikupljanja podataka online anketiranja proveden u skladu sa metodološkim odredbama (kontrola vremena i IP adrese ispitanika) svaka moguća zloupotreba je isključena.