Sarajevo
87

Planira se uređenje pješačkog prostora na kojem je spomenik kralju Tvrtku

B. R.
Spomenik kralju Tvrtku prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Spomenik kralju Tvrtku prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Foto: D. S./Klix.ba)
Općina Centar planira uređenje pješačkog prostora prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a na kojem je nedavno postavljen spomenik kralju Tvrtku. Tim povodom danas je upriličen sastanak s predstavnicima arhitektonskog studija "Zec".
Kako su saopćili iz Općine centar, sastanku su prisustvovali načelnik Srđan Mandić (NS) te arhitekti Amir Vuk Zec i Mirsad Hadžirović. Napomenuli su da je inicijalna ideja bila urediti šetalište na potezu od ulice Trampina, odnosno od Hippy klupe, do Marijin Dvora. Prva faza uređenja šetališta je okončana izgradnjom "Sarajevskog ćilima".
Mirsad Hadžirović, Amir Vuk Zec i Srđan Mandić (Foto: Općina Centar)
Mirsad Hadžirović, Amir Vuk Zec i Srđan Mandić (Foto: Općina Centar)

Zbog, kako su naglasili, sve učestalijih zahtjeva građana da se projekat uređenja šetališta nastavi, tema današnjeg sastanka bila je uređenje pješačkog pojasa na dionici od Ulice Koševo do Ulice Alipašina, kao druge faze projekta uređenja šetališta, čime bi se ta cjelina zaokružila kao jedan uređen prostor.

Namjera Općine Centar je uređivati pješačke zone na način da ljude, kako su naveli, zadrži na tom prostoru, da im ponudi mjesto za ugodnu šetnju, ali i za odmor u ugodnom ambijentu. Cilj je imati sigurno i vizuelno primamljivo šetalište s pratećom infrastrukturom u centru grada, prekoputa Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Uvažavajući vrlo značajnu poziciju ovog prostora te da su pješačke površine na navedenoj trasi prekrivene asfaltom koji je u velikoj mjeri oštećen i dotrajao, Općina je odlučna u namjeri da ovaj prostor uredi.

Sastanak posvećen uređenju pješačkog prostora na kojem je spomenik kralju Tvrtku (Foto: Općina Centar)
Sastanak posvećen uređenju pješačkog prostora na kojem je spomenik kralju Tvrtku (Foto: Općina Centar)

Namjera je ovom prostoru vratiti nekadašnje sadržaje koji, između ostalog, podrazumijevaju i paviljon koji bi služio za organizaciju različitih vrsta događaja na otvorenom. Također je namjera prostor dodatno ozeleniti u cilju stvaranja prijatnijeg, zdravijeg i održivijeg urbanog okoliša koji odgovara potrebama i željama lokalne zajednice. Predviđa se i mogućnost izgradnje novog tramvajskog stajališta koje bi se u potpunosti uklopilo u ambijent.

Na sastanku je dogovoreno da se poduzmu neophodne aktivnosti i kako bi se što prije krenulo s realizacijom druge faze uređenja šetališta.

U toku su završni radovi na sanaciji pješačkog pojasa u ulici Maršala Tita - dionica od trga ispred zgrade Sarajevo šume (poznatom kao trg ispred "Bičakčića") do trga Karla Paržika na Marijin Dvoru, a pokrenuta je i procedura javne nabavke za izvođenje radova na sanaciji Trga Karla Paržika, saopćili su iz Općine Centar.