Poduzimaju se aktivnosti
405

Planira se da policajci u svim kantonima imaju iste uniforme

B. R.
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: T. S./Klix.ba)
Plan je da policajci u svim kantonima Federacije Bosne i Hercegovine imaju iste uniforme, a u tom cilju je Federalna uprava policije (FUP) pozvala na razgovor sve zainteresovane aktere.

Kako su saopćili iz FUP-a, na osnovu zaključka sastanka direktora ove policijske agencije i komesara kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova (MUP) inicirana je izmjena Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi u ovom entitetu.

Ukazali su da će se time izmijeniti izgled i kvalitet postojećih uniformi i njihovih dijelova, a u svrhu zadovoljenja svih standarda, tehničkih i specifičnih pojedinosti.

Napomenuli da je postojeća Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u FBiH donesena 2010. godine, te da su zbog potreba policajaca trebaju, kako su naveli, hitno poduzeti aktivnosti po ovom pitanju. Potcrtali su da se to odnosi na kvalitet uniforme, osnovnih i dopunskih dijelova uniformi.

Izdvojili su šta je do sada urađeno.

"Na osnovu navedenog zaključka, formirana je Komisija za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH, kao i drugih propisa koji definišu predmetnu oblast u čijem sastavu su pored predstavnika FUP-a i predstavnici kantonalnih MUP-ova, koji su u prethodnom periodu radili na pripremnim aktivnostima izrade predmetnih propisa", obrazložili su.

Kako su istakli, u cilju afirmisanja domaće proizvodnje, predmetna Komisija je održala sastanak sa Privrednom komorom FBiH, kao i sa predstavnicima Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju predmetne Komore, na kojem sastanku su upoznati sa pokrenutom inicijativom.

S obzirom na prethodno naglašeno, Komisije za izradu Uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH pozvala je Privrednu komoru FBiH, predstavnike Udruženja za tekstilnu, kožarsko-prerađivačku i gumarsku industriju predmetne Komore, kao i sve druge zainteresovane strane odnosno privredne subjekte koji nisu članovi Komore na zajednički sastanak, koji bi se održao dana 18. maja ove godine u 11 sati u prostorijama baze Specijalne policijske jedinice MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Iz FUP-a su saopćili da je cilj sastanka da prisutni daju doprinos kroz predstavljanje prijedloga i sugestija.