|

Planinarskim vodičima u BiH dodjeljeni međunarodni certifikati

Planinarskim vodičima u BiH dodjeljeni međunarodni certifikati
23
F
FENA
17.12.2012. u 19:54
1
komentara
23

dijeljenja
Planinarskim vodičima u BiH dodjeljeni međunarodni certifikati Foto: Ilustracija
Dodjelom 36 certifikata uspješnim kandidatima završena je višesedmična obuka planinarskih vodiča za A i B kategorije.
Obuku je organizirala Asocijacija za avanturistički turizam u BiH (ATA BiH) u suradnji s Planinarskim savezom BiH i uz podršku USAID-Sida FIRMA projekta.

Obuka je održana tokom protekle četiri sedmice u Bosanskom Petrovcu, Centru za obuku Smetovi pored Zenice te na planinama Konjuh i Igman.

Svi polaznici ove obuke prošli su kroz program koji je u potpunosti usklađen sa standardima Međunarodne federacije planinarskih vodiča, a što je uspješnim kandidatima omogućilo sticanje međunarodno priznatog certifikata neophodnog za vođenje turističkih grupa planinarskim stazama različitih težina i kompleksnosti na profesionalan i siguran način.

Od 2004. godine do danas broj stranih posjetilaca u BiH je zabilježio rast za više od 80 posto, a u porastu je i njihov interes za ponude BiH u oblasti turizma na otvorenom.

Posebnu popularnost kod inostranih posjetilaca uživa pješačenje uz pratnju vodiča. Unazad desetak godina, samo mali broj stranih turista prepoznavao je BiH kao destinaciju za avanturistički turizam.

Međutim, 2012. godine svjetski poznati časopis National Geographic svrstao je BiH u vrh najboljih svjetskih destinacija za avanturistički turizam, te se u narednoj godini očekuje porast interesa za ovu vrstu posjeta.

Obuka planinarskih vodiča dio je redovnih aktivnosti koje, uz podršku USAID-SidaFIRMA prijekta, provodi ATA BiH u cilju unapređenja kvaliteta sadržaja turističke ponude i jačanja profesionalizma različih pružalaca usluga u ovoj oblasti, saopćeno je iz Asocijacije avanturističkog turizma BiH.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...