BiH
2

FOTO / Planinari Željezničara krenuli u pohod na 5033 metra visok vrh u Gruziji

Klix.ba
Desetočlana ekspedicija Planinarskog društva Željezničar danas je sa sarajevskog aerodroma krenula prema Gruziji, gdje u naredne dvije sedmice planiraju organizovati pohod na 5033 metra visok vrh Kazbek.

Ekspedicija će večeras stići u Istanbul, a nakon kratkog odmora put nastaviti prema Tbilisiju i Kazbeki selu gdje će uspostaviti bazni kamp u kojem će boraviti. Zbog iznimnih napora koje iziskuje ovakav uspon, ekspedicija će prvih pet dana proći kroz proces aklimatizacije, nakon kojeg će krenuti u osvajanje vrha nekad ugaslog vulkana.

Prema podacima dostupnim u Planinarskom savezu BiH, ovo će biti i prva bosanskohercegovačka ekspedicija na ovaj vrh. Kazbek je viši od popularnog Mont Blanca, najvišeg vrha Zapadne Evrope, za nešto više od 200 metara.

"U Planinarskom društvu Željezničar smo ponosni što otvoramo novu dimenziju u historiji planinarstva u BiH. Pripreme su trajale šest mjeseci u sklopu kojih su se pored intenzivnog trčanja, osvajali Visočica, Magalić, Prenj i Treskavica. Vjerujem da će kolege koji imaju jako puno iskustva savladati sve prepreke i osvojiti Kazbek", rekla je Emina Šunje potpredsjednica PD Željezničar.

Ekspediciju čine: Dalvin Kadirić, Aida Mujić, Hasna Smječanin, Admir Smajović, Oručević Vedran, Kemal Bečirović, Ešref Kenan Rašidagić, Nihad Bubica, Dado Delić i Kenan Kapo, a u Istanbulu i Tbilisiju pridružit će se i Rami El-Kaisi i Antek Montana.

Planinarsko sekcija Željezničar osnovana je nakon Drugog svjetskog rata u sklopu Fiskulturnog društva Željezničar. Na incijativu, koja je pokrenuta 1949. godine, poduzimaju se aktivnosti da se planinarska sekcija izdvoji iz Fiskulturnog društva, te postane zasebna organizacija. 11. aprila 1950. godine održana je osnivačka Skupština, kojom je ozvaničen početak djelovanja Planinarskog društva Željezničar.