BiH
91

Planinari organizuju zimski pohod na Grebak: Putem spasa prošle hiljade ljudi

Piše: E.A.
Planinarski klub Goražde-Maglić 28. februara ove godine organizuje devetnaesti planinarski pohod "Grebak - put života".

Pohod se organizuje u znak sjećanja na herojstva, patnje i stradanja, ali i podvige stanovnika Gornjeg Podrinja za koje je u najteže ratno doba značio put spasa.

Prema najavama, i ove godine se očekuje veliki broj učesnika iz BiH i regiona. Poziv za učešće u pohodu otvoren je do 25. februara ove godine.

"Važno je sjećanje, jer su hiljade ljudi opkoljenog Goražda danima pješačili do Grepka da bi donijeli brašno iscrpljenom stanovništvu. Mnogi su na tom putu, dugom više od 60 kilometara, umrli od hladnoće ili su ubijeni iz zasjeda koje su bile gotovo svakodnevne. Vjerujem da nema mnogo onih stanovnika opkoljenog Goražda koji u to vrijeme nisu prošli tzv. put spasa", kaže Zajko Šovšić, predsjednik kluba Goražde-Maglić.

Grebak je za opkoljeno Goražde isto tako značio put u kojem je smrt bila svakodnevna pojava.

"Smrzavanja, minska polja i zasjede samo su neke od opasnosti koje su bile dio puta. Ne postoje pouzdani podaci o broju ubijenih i nestalih, ali je sigurno da ih je bilo desetine", dodaje Šovšić.

U novijoj historiji, put prema Grepku ostat će upisan kao simbol odlučnosti stanovnika Podrinja da opstanu uprkos velikom zlu koje ih je zadesilo.

Planinari Maglića ni nakon rata nisu dozvolili da sve padne u zaborav.