{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Plan rada Direkcije za ceste KS u 2011. godini

S
22.4.2011. u 21:00
0
28
Plan rada Direkcije za ceste KS u 2011. godini
0
Plan rada Direkcije za ceste KS u 2011. godini
Svi znamo u kakvom su stanju ceste u našoj zemlji pa nas svaka informacija o asfaltiranju, ili sanaciji saobraćajnica posebno obraduje. Sezona radova je uveliko počela, te vam predstavljamo plan rada Direkcije za ceste Kantona Sarajevo u 2011. godini.
Direkcija će u ovoj godini završiti sanaciju puta R 445 Semizovac - Podlugovi. U prošloj godini pripremili su projektnu dokumentaciju, te su u skladu s tim izvedeni zemljani i radovi na odvodnji, te je položen prvi sloj asfalta na dionici Alića rampa – Podlugovi, dugoj oko 760 metara. U ovoj godini će biti završeni radovi na pješačkim stazama i asfaltiranje kolovoza, te na započetoj dionici do mosta u Gnionici.

Novi most na rijeci Zujevini u naselju Osjek, općina Ilidža, također će biti "kompletiran". Prošle godine je završena većina radova, a ove će godine biti obavljeni još završni radovi na mostu, te izgrađene pristupne rampe na postojeću saobraćajnicu. Izgradnjom ovog mosta i uređenjem korita rijeke Zujevine spriječit će se poplave u ovom naselju.

Zamjena asfalta i ivičnjaka

Predviđena je i sanacija saobraćajnice u ulici Ante Babića, u općini Novi Grad, u dužini oko 650 metara. To podrazumijeva zamjenu asfalta na kolovozu, te djelimičnu zamjenu ivičnjaka. U planu je i sanacija saobraćajnice G transverzala, spoj ulice Ante Babića sa ulicom Bulevar Mimara Sinana, u dužini oko 590 metara. Također je riječ o zamjeni asfalta, te djelimičnoj zamjeni ivičnjaka.

Novcem Federalnog ministarstva prometa i komunikacija bit će rekonstruiran put Hadžići - Lepenica, tačnije dionica Buturovići - Košćan, koja je duga oko 760 metara. Direkcija za ceste KS će, pak, finansirati sanaciju srednjih stubova kao i mjesta podlokavanja temelja na mostu u ulici Hamdije Čemerlića na Drugoj transverzali.

Kad je riječ o većim projektima, treba napomenuti da je Vlada Kantona Sarajevo u okviru Programa rada još za 2009. budžetsku godinu usvojila projekte kapitalnih investicija, što podrazumijeva izgradnju gradskih saobraćajnica (I i XII transverzala i Južna longitudinala). Nakon toga je potpisano i pismo namjere za kreditiranje ovih projekata između Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlade KS. Realizacija je "zapela", odnosno zavisi od operativnosti kreditnog novca i rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Za IP odnose zadužene su općine, ali je Kanton taj koji za to treba izdvojiti novac.

Radovi na XII transverzali u martu 2012.

Iz Direkcije za ceste KS su naveli kako će u ovoj godini rješavati IP odnose na XII transverzali i Južnoj longitudinali, te planiraju raspisati konkurs za javne nabavke za izvođenje radova na ovim saobraćajnicama.

"Sredinom marta iduće godine trebali bi početi radovi na ovim saobraćajnicama, a tad bismo trebali početi rješavati i IP odnose na I transverzali, čiji je početak gradnje planiran u 2013. godini", naveli su iz Direkcije.

Radovi na XII transverzali, općina Ilidža, podrazumijevaju kompletiranje Stupske petlje i izgradnju pješačkog podhodnika ispod petlje kao i pratećih objekata uz petlju. Južna longitudinala će ići od Mosta Suade i Olge do IV transverzale, a I transverzala od Kranjčevićeve ulice na Marijin Dvoru do Bara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: