Izraženo nezadovoljstvo
25

Pjesma "Bella Ciao" odjekivala Sarajevom dok je trajala misa za žrtve Bleiburga

Dž. L.
Dok se u katedrali Srca Isusova održavala sveta misa za žrtve Bleiburga, Štrosmajerovom ulicom odjekivalie partizanske pjesme koje su izvodili okupljeni građani koji su bili protiv održavanju mise.

Dok je "Bella Ciao" samo do prije mjesec dana bila simbol otpora protiv pošasti koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, danas je ova pjesma italijanskih partizana iz vremena Drugog svjetskog rata označila nezadovoljstvo Sarajlija zbog bleiburške mise.

Ne negoduju samo Sarajlije zbog današnjeg događaja, već brojni stanovnici širom Bosne i Hercegovine i svijeta koji se protive fašističkoj ideologiji.

"Smrt fašizmu. Sloboda narodu", tradicionalna je poruka koja će i danas obići cijeli svijet.

Podsjećamo da je prošle godine biskupija u austrijskom gradu Klangenfurtu odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanje mise, rekavši da je politički instrumentalizirana te da je postala "političko-nacionalni ritual koji služi selektivnom doživljavanju i tumačenju historije".

S druge strane, vjerski poglavari Katoličke crkve ističu da ne treba Crkvu i vjerske zajednice prosuđivati po političkim mjerilima.